Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Hongkonský súd odmietol prepustiť magnáta Jimmyho Laia na kauciu

Na archívnej snímke z 12. decembra 2020 hongkonský mediálny magnát Jimmy Lai. Foto: TASR/AP

Laia zatkli vlani začiatkom decembra v súvislosti s obvineniami z podvodu.

Hongkong 9. februára (TASR) - Hongkonský najvyšší súd odmietol v utorok prepustiť na kauciu hongkonského prodemokratického mediálneho magnáta Jimmyho Laia. Informovala o tom agentúra AFP.

Jimmy Lai (v čínštine Li Č'-jing), otvorený kritik Pekingu, patrí k najznámejším osobnostiam, ktoré obžalovali na základe nového zákona o národnej bezpečnosti, ktorý Čína v Hongkongu zaviedla koncom júna minulého roka v snahe umlčať disidentov.

Laia (73) zatkli vlani začiatkom decembra v súvislosti s obvineniami z podvodu. Tie sa týkajú prenájmu budovy jeho novín Apple Daily, ktoré sú najčítanejším denníkom v Hongkongu a patria medzi tvrdých kritikov čínskeho režimu.

Obžalovali ho 11. decembra na základe čínskeho bezpečnostného zákona z "tajnej dohody s cudzou krajinou alebo s vonkajšími elementmi s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť". Magnáta po 20 dňoch vo väzbe prepustili za prísnych podmienok na kauciu desať miliónov hongkonských dolárov (1,05 mil. eur). Podľa AFP mal zakázané vychádzať z domu, zverejňovať príspevky na sociálnych sieťach, vydávať vyhlásenia, hovoriť s médiami či zahraničnými predstaviteľmi.

Súd o niekoľko dní poslal Laia opätovne do väzby, keď podporil žiadosť prokuratúry a zamietol mu kauciu. Prokuratúra tvrdila, že pri uplatňovaní článku 42 nového bezpečnostného zákona mohlo dôjsť k pochybeniu zo strany sudcu nižšej inštancie. Podľa tohto článku by prepustenie na kauciu nemalo byť povolené, pokiaľ sudca neuzná, že existujú dostatočné dôkazy, že sa obžalovaný znova nedopustí podobného činu.