Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Osudná smola Matláka a Švancára, vynárajú sa detaily tragédie v Nepále

Vedúci expedície Dhaulagiri 2014 Ján Matlák a Vladimír Švancár zahynuli v lavíne. Foto: Expedition.sk

Šéf slovensko-českej expedície Dhaulágiri 2014 Ján Matlák, Vladimír Švancár a traja šerpovia boli v čase pádu lavíny asi na inom mieste, ako zvyšok expedície.

Bratislava 18. októbra (Teraz.sk) – Pomaly začínajú vychádzať na svetlo okolnosti tragického pádu lavíny, ktorá si v nepálskych Himalájach vyžiadala aj životy dvoch Slovákov Jána Matláka a Vladimíra Švancára. Následkom niekoľkodenného hustého sneženia sa v Himalájach uvoľnilo mnoho veľkých lavín. Jedna z nich padla v utorok 14. októbra o pol jedenástej večer v strednom Nepále v oblasti osemtisícovej Dhaulagiri, kde zasiahla základný tábor slovensko-českej skialpinistickej-horolezeckej expedície Dhaulagiri 2014. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil český server tulenipasy.cz.

Väčšina členov expedície v čase tragédie pravdepodobne bola v spoločenskom stane. „Bohužiaľ, vedúci expedície horolezec a skialpinista Ján Matlák, horolezec Vladimír Švancár, a šerpovia Ghoj Kumar Rai, Dorje Sherpa a Gopal Rai, boli v tej chvíli v menších expedičných stanoch. Všetky stany zasiahla lavína,“ uvádza sa na spomínanom webe.

Z veľkého spoločenského stanu sa našťastie všetkým prítomným podarilo dostať von. Potom ich v ranných hodinách evakuovali vrtuľníkom do Pokhary.

Vo štvrtok 16. októbra sa Jiří Švihálek, Peter Kostelanský a traja Nepálci vrátili vrtuľníkom do základného tábora, kde spoločne vykopali trojicu šerpov, oboch Slovákov a potvrdili ich úmrtia.

Galéria fotografií základného tábora expedície





Expedícia Dhaulágiri 2014

Výstupová trasa expedície na Dhaulagiri
Foto: dhaulagiri2014
Skialpinisticko-horolezecká expedícia Dhaulágiri 2014 mala 10 členov: Ján Matláka, Andreja Harendarčíka, Vladimíra Švancára, Vladimíra Gembeša, Petra Kostelanského, Miroslava Peťa, Rastislava Peťa, Jána Šeminského, Jiřího Švihránka a Ladislava Vargica. V horách sa im zhoršovalo počasie. Sami o tom napísali 11. októbra na stránke svojej expedície. „Dnes sme vďaka počasiu všetci zliezli z druhého tábora do BC. Do rána nám napadlo cca 1/2 metra snehu. Podľa predpovede si dáme asi 2 dni oddych v BC a potom začneme vynášky do 3. tábora“.

Mont Everest v pozadí
Foto: http://dhaulagiri2014.expedition.sk/
Potom už nasledovala jediná správa zverejnená správa, ktorú zverejnili deň pred lavínou. „Sneží, sneží, stále sneží .... Stále čakáme v BC na lepšie počasie :( Všetci veríme, že sa počasie ešte umúdri“. Pôvodne mali v pláne pokus o výstup a zlyžovanie siedmej najvyššej hory sveta, vybrali si naň september a október 2014.











Veľké pátranie

Na snímke príslušníci nepálskej armády pripravujú zachránených turistov na transport v Thoron La pass pod masívom Dhaulágirí 15. októbra 2014.
Foto: TASR/AP
Slovensko-česká expedícia, samozrejme, nie je jediná, ktorá mala po prudkej utorkovej snehovej víchrici v horách západného Nepálu veľké problémy. Stále nie je definitívne stanovený presný počet nezvestných, pátranie po nich pokračuje. Takmer 30 ľudí vyhlásili za mŕtvych a nezvestných sú celé desiatky.

Snehová víchrica, ktorá sa v utorok prehnala okresmi Manang a Mustang v horách severného Nepálu, bola dôsledkom cyklónu Hudhud v susednej Indii.