Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Horúčavy spôsobili problémy nemeckým i rakúskym železničiarom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zlyhanie klimatizácie týkalo asi tucta vlakov na diaľkových tratiach, osobitne na trase Berlín-Amsterdam.

Düsseldorf/Berlín/Viedeň/Innsbruck 3. júla (TASR) - Problémy s klimatizáciou starých vozňov IC rýchlikov sa včera, počas doteraz najteplejšieho dňa tohtoročného leta, zopakovali v Nemecku.

Hovorca Nemeckých železníc (DB) potvrdil, že sa zlyhanie klimatizácie týkalo asi tucta vlakov na diaľkových tratiach, osobitne na trase Berlín-Amsterdam. Cestujúcich tak museli požiadať, aby buď prestúpili do náhradných vlakov, alebo počkali na ďalší spoj, informovala agentúra DPA.

V Severnom Porýni-Vestfálsku podľa hovorcu tamojších železníc v piatich diaľkových a regionálnych vlakoch vypadlo chladenie, takže ich museli odstaviť. V Kolíne nad Rýnom a Dortmunde z tohto dôvodu skončili aj tri rýchliky Intercity smerujúce do Hamburgu. Pasažieri aj tu museli využiť náhradné vlaky.

Železničnú dopravu v Nemecku sužovali aj tradičné problémy s výhybkami vyskytujúce sa pri extrémoch počasia.

Klimatizácia čiastočne alebo úplne nefungovala počas vlny horúčav v júli 2010 vo viac ako 50 vlakoch. Nemecké železnice vtedy zaplatili okolo 27.000 cestujúcim odškodné vo výške takmer štyroch miliónov eur.

S problémami súvisiacimi s horúčavami bojovali dnes aj rakúski železničiari. Tamojšie spolkové železnice informovali o dočasnom prerušení prevádzky na dvoch lokálnych tratiach práve kvôli vplyvu vysokých teplôt na výhybky.