Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Horúčavy v Bangladéši pretrvávajú už 29 dní, úrady vydali výstrahu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z juhozápadného bangladéšskeho okresu Chuadanga ešte v piatok hlásili najvyššiu teplotu tohtoročnej sezóny - 42,7 stupňa Celzia.

Dháka 28. apríla (TASR) - Bangladéšske úrady v nedeľu vydali ďalšiu trojdňovú výstrahu pred horúčavami. Reagujú tak na najdlhšiu vlnu horúčav v tejto juhoázijskej krajine za posledných 75 rokov, ktorá pretrváva už 29 dní. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Z juhozápadného bangladéšskeho okresu Chuadanga ešte v piatok hlásili najvyššiu teplotu tohtoročnej sezóny - 42,7 stupňa Celzia. V metropole Dháka v ten deň zase namerali maximálne 38,2 stupňa Celzia, dodáva DPA s odvolaním sa na meteorologické údaje.

V dôsledku horúčav sa vláda rozhodla na týždeň zatvoriť školy. Nemocnice sa taktiež pripravovali na vyšší nápor pacientov s ťažkosťami súvisiacimi s teplom vrátane úpalu, dehydratácie a vyčerpania.

Od roku 1948, respektíve od začiatku meraní, ide o najdlhšiu vlnu horúčav v Bangladéši. Posledný rekord - 23 dní po sebe - zaznamenali v roku 2019. Podľa meteorológov horúčavy zasiahli viac ako 50 zo 64 okresov krajiny a očakávajú, že budú pravdepodobne pokračovať až do prvého májového týždňa.