Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Horúčku chikungunya šíria komáre v Brazílii rýchlejšie než vírus zika

Ilustračné foto. Foto: TASR

Od začiatku roku 2016 zaznamenali v Brazílii už zhruba 251.000 prípadov vírusu chikungunya, čo je o približne 41.000 viac než osôb nakazených vírusom zika.

Rio de Janeiro 25. novembra (TASR) - V Brazílii sa šíri ďalší vírus prenášaný komármi: počet prípadov horúčky zvanej chikungunya už prekonal aj vírus zika, ktorý vyvolával obavy najmä počas tohtoročných letných olympijských hier v Riu de Janeiro. Oznámila to vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na údaje brazílskeho ministerstva zdravotníctva.

Od začiatku roku 2016 zaznamenali v Brazílii už zhruba 251.000 prípadov vírusu chikungunya, čo je o približne 41.000 viac než osôb nakazených vírusom zika.

Vírus chikungunya spôsobuje rovnomenné ochorenie, ktoré sa prejavuje horúčkami či bolesťami kĺbov, hlavy a svalov. Od roku 2015 vzrástol počet prípadov tohto vírusu v Brazílii takmer desaťnásobne a predpokladá sa, že stúpajúci trend bude pokračovať aj na budúci rok.

Ochoreniu chikungunya podľahlo vlani v tejto juhoamerickej krajine šesť ľudí, tento rok už bolo potvrdených 138 obetí. Naproti tomu na vírus zika, ktorý môže spôsobiť vážne vývojové poruchy u nenarodených detí, zomreli v roku 2016 v Brazílii len traja ľudia.

Prvú epidémiu vírusu chikungunya zaznamenali v roku 1952 vo východoafrickej Tanzánii, odkiaľ zrejme pochádza aj jeho názov. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý týždeň zrušila deväťmesačný mimoriadny stav vyvolaný vírusom zika, ktorý taktiež prenášajú komáre.