Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Horúcou témou blížiacich sa volieb v Grónsku sú kvóty na rybolov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Grónsky premiér Kim Kielsen ohlásil v pondelok parlamentné voľby s tým, že parlament sa ešte rozhodne, či sa voľby uskutočnia 17. alebo 24. apríla.

Kodaň 6. marca (TASR) - Voličov v Grónsku čakajú v apríli parlamentné voľby. Horúcou témou predvolebnej kampane sú kvóty na rybolov a budúce vzťahy Dánska s týmto autonómnym arktickým ostrovom, informovala v utorok agentúra DPA.

Grónsky premiér Kim Kielsen ohlásil v pondelok parlamentné voľby s tým, že parlament sa ešte rozhodne, či sa voľby uskutočnia 17. alebo 24. apríla, uviedla grónska stanica KNR. Podľa premiéra voľby prispejú k tomu, aby bol do júna prijatý ostrovný rozpočet.

Posledné parlamentné voľby sa v Grónsku konali v roku 2014. Súčasnú vládnu koalíciu tvoria sociálnodemokratická strana Siumut premiéra Kielsena, ľavicovo orientovaná Inuit Ataqatigiit a malá strana Partii Naleraq.

Pre grónsku ekonomiku má rybolov zásadný význam. Dôležitou politickou témou je to, ako sú kvóty na rybolov, týkajúce sa najdôležitejších populácií vrátane tresiek, plates a kreviet, vymedzené pre plavidlá pochádzajúce z Grónska a zahraničné lode. Ochrancovia prírody varovali, že grónska vláda stanovila tieto kvóty príliš vysoké.

Čo sa týka vzťahov s Dánskom, politické strany sa v názoroch rozchádzajú, pričom niektoré opozičné strany tlačia na nezávislosť Grónska.

Hoci si Grónsko spravuje vlastné záležitosti samo, je závislé od ročných grantov vo výške 3,2 miliardy dánskych korún (429,7 milióna eur), ktoré prichádzajú z Dánska.