Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ekonómovia pochybujú o výhodách tvrdého brexitu, aké očakáva Mayová

Na ilustračnej fotgrafii britská premiérka Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Británia po tvrdom odchode z EÚ nemusí dosiahnuť také postavenie, aké očakáva britská premiérka Theresa Mayová, tvrdia odborníci.

Londýn/Brusel 17. januára (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová dnes predstavila plány týkajúce sa odchodu krajiny z Európskej únie, pričom dala najavo, že odchod z EÚ znamená aj odchod zo spoločného trhu. Niektorí ekonómovia však pochybujú, či sa Británii podarí dosiahnuť také postavenie, aké Mayová po opustení Európskej únie očakáva.

Podľa prezidenta Nemeckého inštitútu pre hospodársky výskum (DIW) Marcela Fratzschera prísľub Mayovej, že "z Británie urobí po brexite globálneho hráča v medzinárodnom obchode" je ilúziou, práve takou istou, ako prísľub novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, že s pomocou protekcionistických opatrení urobí Ameriku opäť veľkou. Ako dodal, Briti by sa mali pripraviť na veľké sklamania.

"Tvrdý brexit je z ekonomického pohľadu najhorším možným riešením a týmto oznámením Theresa Mayová odštartovala postupný pokles ekonomiky," dodal Fratzscher. Zároveň je presvedčený, že jej oznámenie predstavuje skrytú hrozbu Nemecku a ďalším štátom Európskej únie, že je pripravená európskym susedom spôsobiť problémy, ak neposkytnú Británii zvláštne privilégiá.

Pesimistická je aj šéfka britských odborov Frances O'Gradyová. Podľa nej sa mnohí obyvatelia Británie obávajú, že za odchod ich krajiny zo spoločného európskeho trhu zaplatia práve oni. "Máme veľké obavy, že to bude zlé pre pracovné miesta, práva zamestnancov a životný štandard obyvateľov Británie," uviedla na margo Mayovej prejavu.

Podľa šéfa spoločnosti Unilever Paula Polmana je teraz dôležité, aby Británia a EÚ našli riešenie dobré pre Britániu, pre EÚ a najmä dobré z dlhodobého hľadiska. "Mali sme iné predstavy, ale teraz je hlavné, aby škody boli čo najmenšie," povedal.

Naopak, indický miliardár Sunil Mittal, ktorý vlastní v Británii niekoľko hotelov, je spokojný. Podľa neho sa Británia a India aj v minulosti snažili o spoločné kroky, krajiny však nemali možnosť uzatvoriť obchodnú dohodu, keďže Británia je súčasťou Európskej únie. To sa teraz zmení, optimisticky vyhlásil Mittal.