Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Hovorca EK vyzval štáty EÚ, aby prijímali migrantov na základe kvót

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Šestica eurokomisárov vydala spoločné stanovisko, v ktorom konštatujú, že vo svete je momentálne 65 miliónov utečencov. EÚ sa im snaží pomáhať a je celosvetovým lídrom v poskytovaní pomoci.

Brusel 20. júna (TASR) – Európska komisia (EK) si dnes pripomenula Svetový deň utečencov. Hovorca EK pri tejto príležitosti apeloval na členské štáty EÚ, aby si plnili svoje právne povinnosti a prijali migrantov na základe povinných kvót.

Šestica eurokomisárov vydala spoločné stanovisko, v ktorom konštatujú, že vo svete je momentálne 65 miliónov utečencov. Únia sa im snaží pomáhať a je celosvetovým lídrom v poskytovaní humanitárnej pomoci.

Kým pri presídľovaní sýrskych utečencov z Turecka už členské štáty splnili 75 percent kvót, pri kvótach na prerozdeľovanie migrantov z Grécka a Talianska štáty zatiaľ prijali len 11 percent z celkovo 160.000 ľudí. Únia pre neprijímanie migrantov na základe kvót spustila voči Českej republike, Poľsku a Maďarsku minulý týždeň právne konanie.

"Pripomíname, že členské štáty si musia plniť právne povinnosti a prispievať férovo a proporcionálne do relokačnej schémy," vyhlásil hovorca EK Margaritis Schinas.

Eurokomisári v spoločnom vyhlásení uviedli, že prijímanie utečencov je "morálnou povinnosťou a tiež najlepšou investíciou do našej bezpečnosti a stability."

Poukázali na to, že na pomoc sýrskym utečencom Únia vynaložila takmer desať miliárd eur. EÚ sa tiež snaží vytvoriť legálne cesty, ako sa do nej môžu utečenci dostať.

"V roku 2016 členské štáty poskytli ochranu viac ako 700.000 žiadateľom o azyl. V EÚ sme odhodlaní pomôcť tým, čo to potrebujú, dodržiavajúc Ženevskú konvenciu. Práve preto potrebujeme bezodkladne dosiahnuť dohodu o novom európskom azylovom systéme založenom na zodpovednosti a solidarite," píše sa vo vyhlásení.