Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

J. Ihnat: Ukrajina má nedostatok protilietadlových riadených striel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kongres USA minulý mesiac neschválil vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd dolárov, pretože vyjednávači nedospeli k dohode.

Kyjev 9. januára (TASR) - Ukrajina má nedostatok protilietadlových riadených striel, uviedol hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat pre ukrajinskú televíziu. Správu v utorok priniesla tlačová agentúra Reuters a následne aj portál britského denníka The Guardian.

"Ukrajina minula na tri útoky, ktoré (Rusi) podnikli, značné rezervy," povedal Ihnat pre televíziu a dodal: "Je jasné, že máme deficit protilietadlových riadených striel."

Kongres USA minulý mesiac neschválil vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd dolárov, pretože vyjednávači nedospeli k dohode.

Ukrajina okrem toho čaká na balík od Európskej únie v hodnote 50 miliárd eur, ktorého dodanie sa zdá neisté, lebo Maďarsko zablokovalo v EÚ schválenie tejto pomoci.

Ako Ihnat doplnil, dúfa, že meškanie západných balíkov pomoci sa čoskoro vyrieši, pretože Ukrajina je v celej škále obranných potrieb závislá od západných dodávok.

"Máme dnes stále viac a viac západnej výzbroje, a preto potrebujeme aj jej údržbu, opravu, modernizáciu, dopĺňanie a zodpovedajúcu muníciu," vysvetlil hovorca ukrajinských vzdušných síl.

Denník New York Times v sobotu informoval, že Biely dom a predstavitelia Pentagónu varovali, že dodávky rakiet Patriot môžu byť čoskoro neudržateľné. Jedna takáto raketa totiž údajne stojí dva až štyri milióny dolárov.

Patriot je mobilný raketový systém americkej výroby. Jeho úlohou je ochrana vzdušného priestoru pomocou rakiet zasahujúcich nepriateľské strely i vojenské lietadlá.