Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Hovorca maďarskej vlády: EÚ sa musí dohodnúť, migrácia bude trvať dlho

Migranti kráčajú cez koľajnice železničnej stanice v maďarskom meste Kiskunhalas, ktoré sa nachádza 145 kilometrov južne od Budapešti, ilustračné foto. Foto: TASR

Podľa maďarskej vlády prijateľným kompromisom pre všetky strany v záležitosti migrácie nie je to, čo sa teraz medzi členskými krajinami EÚ rysuje, dohoda je však nutná.

Budapešť 9. decembra (TASR) - V otázke riešenia migrácie bude musieť na budúcotýždňovom summite EÚ vzniknúť dohoda, pretože všetky odborné analýzy hovoria o tom, že migrácia bude problémom ešte dlhé roky, povedal dnes v Budapešti hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács.

V rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1 Kovács zdôraznil, že prijateľným kompromisom pre všetky strany v záležitosti migrácie nie je to, čo sa teraz medzi členskými krajinami EÚ rysuje, dohoda je však nutná.

Maďarsko podľa jeho slov zaslalo do Bruselu návrh, ktorý vychádza zo štyroch princípov: ochrana vonkajších hraníc, dočasná kontrola vnútorných hraníc, zohľadnenie výdavkov jednotlivých členských krajín na ochranu hraníc a vnímanie prisťahovalectva ako zdroja hrozby.

"Maďarská vláda sa domnieva, že mieru prejavenej solidarity nemožno miešať so systémom kvót. Potrebujeme aktívnu a úspešnú spoluprácu medzi členskými krajinami, aká existuje v rámci Vyšehradskej štvorky," uzavrel Kovács.