Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Hovorca nemeckej vlády hovoril o raste pravicového radikalizmu

Na archívnej snímke Steffen Seibert. Foto: Wikipedia

Podľa jeho slov ďalšiu z troch najväčších výziev v súčasnej spoločnosti predstavujú násilné zločiny spáchané jednotlivcami z radov utečencov.

Berlín 10. septembra (TASR) - O znepokojujúcej miere antisemitizmu a o raste pravicového radikalizmu v nemeckej spoločnosti hovoril v pondelok na tlačovej konferencii v Berlíne hovorca tamojšej spolkovej vlády Steffen Seibert.

Podľa jeho slov ďalšiu z troch najväčších výziev v súčasnej spoločnosti predstavujú násilné zločiny spáchané jednotlivcami z radov utečencov.

"Je jasné, že jestvuje monopol moci štátu. To sa musí povedať všetkým a to je treba aj brániť," konštatoval.

Ak vláda musí takto zdôrazniť, že svojvoľná justícia a pouličné násilnosti sú tabu, je jasné, že čosi sa skutočne nepodarilo. V takej situácii, ak zločiny majú za následok politické diskusie, protestné zhromaždenia a násilnosti voči nevinným, sú osobitne na ťahu bezpečnostné zložky. To, že práve teraz je šéf Spolkového úradu pre ochranu ústavy (BfV) konfrontovaný s výzvami na demisiu, situáciu nezlepšuje, poznamenala tlačová agentúra DPA.

Práve z radov príslušníkov bezpečnostných zložiek je evidentne cítiť znepokojenie nad skutočnosťou, že sa na protestných akciách uplynulých dní v saskom Chemnitzi opakovane nezúčastnili iba pravicoví radikáli, ale aj "normálni" občania. Situácia tak pripomína obdobie utečeneckej krízy, keď do ulíc nevychádzali iba extrémisti známi polícii, ale aj ľudia, ktorí nepatrili medzi nich.