Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Hovorca Vatikánu: Pápež je zo zahraničnej cesty unavený

Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápeža Františka trápi ischias, koleno a zvyčajne absolvuje dvakrát do týždňa fyzioterapiu.

New York 26. septembra (TASR) - Pápež František je po náročnom dni v New Yorku unavený a sem-tam ho niečo bolí, pretože počas cestovania vynecháva fyzioterapiu, povedal v piatok večer hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Pápeža Františka trápi ischias, koleno a zvyčajne absolvuje dvakrát do týždňa fyzioterapiu. Počas desaťdňovej zahraničnej cesty na Kubu a do USA potrebuje pomoc pri vstávaní a chôdzi po schodoch a v piatok ho do sídla OSN a do Madison Square Guarden viezli na golfovom vozíku.

Hovorca Vatikánu povedal, že golfový vozík bol naplánovaný už pred cestou a nebol pridaný na poslednú chvíľu, aby pápež nemusel príliš chodiť. Napriek tomu "vidíme, že je trocha unavený" od toľkého chodenia. Lombardi uviedol, že to je normálne, keďže 78-ročný pápež "nebežal" ani keď bol v roku 2013 zvolený do čela katolíckej cirkvi, a je zvyknutý na pravidelnú fyzioterapiu, ktorú počas dlhých ciest nemôže mať.

"Ale aj tak má ešte energiu na posledné dva dni" v USA, citovala Lombardiho agentúra AP.

Z New Yorku si František odváža niekoľko darčekov. Napríklad guvernér New Yorku Andres Cuomo mu venoval osobitný kríž vyrezaný z oceli zachránenej zo Svetového obchodného centra (WTC).

Dnes odcestuje pápež na Svetové stretnutie rodín vo Philadelphii. Centrum mesta bolo deň pred jeho príjazdom poloprázdne. Mnohé ulice boli uzavreté, zablokované betónovými a oceľovými bariérami. Chodci sa do vyhradených oblastí nedostanú bez toho, aby prešli cez detektor kovov. Stanice metra sú uzavreté a regionálna železnica premáva v obmedzenom režime.

Mnohé firmy z centra nechali už v piatok svojich zamestnancov pracovať doma. Dopravné obmedzenia v súvislosti s pápežovou návštevou nadobudli platnosť v piatok v noci. Autá nemôžu vstúpiť do vyhradenej oblasti centra od 18.00 h. Most Benjamina Franklina do New Jersey a 40 kilometrov diaľnice uzavreli o 22.00 h. Národná garda vyslala asi 3000 príslušníkov, ktorí pomáhajú pri kontrole dopravy.