Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Hovorcu Zlatého úsvitu zbavili obvinenia z napadnutia ľavicových polit

Ilias Kasidiaris Foto: TASR/AP

Súd v Aténach dospel k záveru, že hovorca Zlatého úsvitu nespôsobil političkám ťažké ublíženie na zdraví, z čoho bol obvinený.

Atény 6. marca (TASR) - Súd dnes zbavil obvinenia člena ultrapravicovej gréckej politickej strany Zlatý úsvit Iliasa Kasidiarisa, ktorý v roku 2012 v televíznej diskusnej relácii napadol dve kolegyne z ľavicovej strany. Informácie priniesla agentúra AP.

Súd v Aténach dospel k záveru, že hovorca Zlatého úsvitu nespôsobil političkám ťažké ublíženie na zdraví, z čoho bol obvinený.

Na televíznom zázname spred troch rokov je vidno, ako Kasidiaris najskôr vylial pohár vody na jednu zo žien, pričom druhú političku následne opakovane fyzicky napadol a potom odišiel. Celému útoku predchádzala vzájomná hádka a urážanie sa.

Súd dnes rozhodol, že útok na ľavicové političky nebol natoľko závažný, ako sa píše v obvinení. Kasidiarisa neusvedčili z napadnutia, lebo jeho obete nikdy nepodali formálnu sťažnosť, ktorá je na to potrebná.

Kasidiaris je jedným z viacerých členov radikálnej politickej strany Zlatý úsvit, ktorí sú stíhaní vo vyšetrovacej väzbe pre rôzne obvinenia, týkajúce sa údajného riadenia zločineckej skupiny.

Asi stovka priaznivcov Zlatého úsvitu - momentálne tretej najväčšej politickej strany v Grécku - sa dnes zhromaždila pred budovou súdu, aby Kasidiarisa podporili.