Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

NATO: Odsudzujeme iránsky útok na ropný tanker pri Ománe

Na archívnej snímke z 2. januára 2016 tanker Mercer Street v prístave v Kapskom meste. Foto: TASR/AP

NATO vo svojom stanovisku zdôraznilo, že sloboda námornej plavby je životne dôležitá pre všetkých spojencov Aliancie a musí byť dodržiavaná v súlade s medzinárodným právom.

Brusel 3. augusta (TASR) - Severoatlantická aliancia v utorok odsúdila minulotýždňový útok bezpilotného lietadla na tanker Mercer Street, ku ktorému došlo neďaleko pobrežia Ománu. Pridala sa tak k svojim členským krajinám, ktoré už medzičasom dôrazne protestovali proti tomuto útoku, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia.

"Pridávame sa k spojencom a dôrazne odsudzujeme nedávny smrteľný útok na MV Mercer Street pri pobreží Ománu a vyjadrujeme sústrasť Rumunsku a Spojenému kráľovstvu za ľudské straty, ktoré pri tom utrpeli," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení, ktoré médiám poskytla hovorkyňa NATO.

Pri štvrtkovom útoku na tanker prišiel o život jeden rumunský námorník a jeden Brit, ktorý bol členom bezpečnostnej služby.

NATO vo svojom stanovisku zdôraznilo, že sloboda námornej plavby je životne dôležitá pre všetkých spojencov Aliancie a musí byť dodržiavaná v súlade s medzinárodným právom.

"Spojené kráľovstvo, Spojené štáty a Rumunsko dospeli k záveru, že za týmto incidentom viac ako pravdepodobne stojí Irán. Spojenci sú znepokojení destabilizačnými akciami Iránu v tomto regióne a vyzývajú Teherán, aby rešpektoval svoje medzinárodné záväzky," uvádza sa v zverejnenom vyhlásení.

Izrael ako prvý obvinil uplynulý piatok Irán z útoku na tanker. Irán v nedeľu tieto obvinenia poprel. K pozícii Izraela sa v pondelok pridali aj Spojené štáty, keď americký minister zahraničných vecí Antony Blinken upozornil, že USA sú pripravené podniknúť "kolektívnu odpoveď" voči Iránu za incident pri pobreží Ománu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)