Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Hrobku pápeža Benedikta nebude možné navštíviť skôr než v nedeľu

Pápež František sa dotýka truhly s pozostatkami zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. po skončení pohrebnej omše na Námestí sv. Petra vo štvrtok 5. januára 2023 vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Benedikt XVI. bude mať v rakve aj mince a medaily vyrazené počas jeho pontifikátu a tiež páliá (pevné stuhy), ktoré nosil ako súčasť svojich rúch.

Vatikán 5. januára (TASR) - Hrobku zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. v krypte pod vatikánskou Bazilikou svätého Petra bude možné navštíviť najskôr v nedeľu 8. januára. Vo štvrtok to po pohrebe bývalého pápeža oznámil hovorca Vatikánu Matteo Bruni. TASR o tom informuje na základe správy agentúry ANSA.

Zosnulého niekdajšieho pápeža Benedikta uložili do podzemia do bývalej hrobky svätého pápeža Jána Pavla II., ktorého pozostatky odtiaľ preniesli hore do baziliky v roku 2011, keď bol blahorečený (beatifikovaný).

Bruni uviedol, že práce na hrobke potrvajú niekoľko dní.

"Musíme tieto práce dokončiť, nemyslím si, že hrobku bude možné navštíviť skôr než v nedeľu," povedal šéf vatikánskeho tlačového úradu.

Benedikt XVI. bude mať v rakve aj mince a medaily vyrazené počas jeho pontifikátu a tiež páliá (pevné stuhy), ktoré nosil ako súčasť svojich rúch.

V rakve bude takisto kovový valec, ktorý bude obsahovať "rogito" čiže stručný záznam o tom, čo sa udialo počas jeho pôsobenia v pápežskom úrade, dodal Bruni.

Zosnulý pápež je uložený v trojvrstvovej rakve - z cyprusového dreva, zo zinku a z dubu.

Emeritný pápež Benedikt XVI. zomrel v sobotu 31. decembra vo veku 95 rokov vo svojej rezidencii – v Kláštore Matky Cirkvi vo Vatikáne.