Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

HRW: Mozambické sily bránia civilistom presťahovať sa do bezpečia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Väčšina z týchto ľudí utiekla zo svojich domovov, keď 24. marca militanti napojení na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS) spustili koordinované útoky na Palmu.

Maputo 6. augusta (TASR) - Mozambické bezpečnostné sily bránia desaťtisícom civilistov vysídlených po džihádistických útokoch v meste Palma na severe krajiny presťahovať sa do bezpečnejších oblastí. Oznámila to v piatok ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

Väčšina z týchto ľudí utiekla zo svojich domovov, keď 24. marca militanti napojení na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS) spustili koordinované útoky na Palmu, ktorá leží v provincii Cabo Delgado, pričom zabili desiatky ľudí, uviedla agentúra AFP. Tento koordinovaný útok sa považuje za najväčšiu eskaláciu islamistami vedenej vzbury, ktorá sa od roku 2017 odohráva na území provincie Cabo Delgado, bohatej na zemný plyn.

Mnohí z vysídlených ľudí hľadali útočisko v neďalekej dedine Quitunda, asi päť kilometrov od Palmy, kde ich podľa HRW zastavili vojaci. "Vládne bezpečnostné sily zaviedli obmedzenia, ktoré desaťtisícom zabránili v odchode, čím ich vystavili bojom a nedostatku pomoci," uvádza HRW s tým, že civilisti chytení pri pokuse o útek boli "fyzicky napadnutí".

Armádni predstavitelia tieto opatrenia bránili a tvrdili, že džihádisti sa skrývajú medzi civilistami a humanitárnymi pracovníkmi.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

"Vojaci nám nedovolili opustiť Quitundu, ale nič tam nie je, žiadne jedlo, žiadne lieky, voda je špinavá," povedal pre HRW 28-ročný muž. "Predtým som sa trikrát pokúsil utiecť z Quitundy. Vojaci ma chytili a silno zbičovali," dodal.

Hovorca ministerstva obrany Custodio Massingue pre AFP uviedol, že o týchto obvineniach "nevie" a že vláda sa "od správ dištancuje".

Z provincie Cabo Delgado utieklo už viac ako 800.000 ľudí. Násilnosti si vyžiadali vyše 2800 ľudských životov, pričom polovicu z týchto obetí tvoria civilisti, vyplýva z údajov americkej organizácie Projekt pre údaje o miestach a udalostiach ozbrojených konfliktov (ACLED).