Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Peking používa na vyšetrovanie ľudí vládnucej strany tajné zariadenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP Photo

V uplynulých rokoch v týchto zariadeniach internovali desiatky bývalých činiteľov, ktorým bol odopieraný spánok, jedlo a voda.

Peking 6. decembra (TASR) - Čína používa na vynútené priznania členov vládnucej komunistickej strany, podozrivých z korupcie, tajný väzobný systém nazývaný šuang-kuej. Vyplýva to zo správy, ktorú dnes zverejnila medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

V uplynulých rokoch v týchto zariadeniach internovali desiatky bývalých činiteľov, ktorým bol odopieraný spánok, jedlo a voda. Boli vystavení aj krutému bitiu, uvádza sa v správe HRW, ktorá cituje 11 prípadov úmrtí vyšetrovaných osôb v šuang-kuej. Túto prax uplatňuje Peking od roku 1990.

Systém šuang-kuej "funguje mimo dosahu čínskeho trestoprávneho poriadku" a strane dáva "právomoc preveriť každého z jej 88 miliónov členov ohľadom nečestne nadobudnutého majetku", tvrdí HRW. "Predvolaní sú zbavení slobody na niekoľko dní, týždňov alebo i mesiacov, počas ktorých ich vypočúvajú a mučia".

Správa ľudskoprávnej organizácie sa čiastočne zakladá na rozhovoroch so štyrmi bývalými osobami, ktorí boli internovaní v šuang-kuej, ako aj na analýze súdnych rozhodnutí a 35 prípadoch spracovaných z čínskych médií. Peking sa k správe zatiaľ nevyjadril.