Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

HRW vyzvala vojenskú koalíciu vedenú USA na ochranu civilistov v Rakke

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rakka je de facto metropolou samozvaného kalifátu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Bejrút 13. januára (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vyzvala dnes medzinárodnú vojenskú koalíciu vedenú Spojenými štátmi, aby sa pri dobývaní sýrskeho mesta Rakka stala ochrana civilistov jej prioritou.

Rakka je de facto metropolou samozvaného kalifátu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

HRW ďalej uviedla, že USA, ako aj nimi podporované Sýrske demokratické sily (SDF), musia rešpektovať ľudské práva i práva všetkých, ktorí v tomto boji uviazli.

Organizácia zároveň Spojené štáty vyzvala, aby rešpektovali práva zadržaných osôb, zabezpečili civilistom bezpečný odchod z mesta, zintenzívnili práce zamerané na zneškodnenie nášľapných mín v oblasti a tiež prešetrili nálety, ktorých terčom sa stali civilisti.

Rakka je poslednou mestskou baštou Islamského štátu okrem irackého Mósulu, kde už militanti bránia iba centrum. Džihádisti z IS majú Rakku pod kontrolou od roku 2014.

Vojenskú ofenzívu zameranú na dobytie Rakky spustili jednotky SDF v utorok 6. júna. Už počas prvého dňa bojov sa im podarilo preniknúť do mesta od východu, keď dobyli jednu z mestských štvrtí.

Samotnej ofenzíve predchádzalo obsadzovanie okolia mesta, ktoré trvalo sedem mesiacov. V meste sa zabarikádovalo približne 3000-4000 islamistov, ktorí sa na jeho obranu dôkladne pripravili, takže existujú obavy, že bitka o Rakku môže byť ešte dlhá a krvavá.