Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Vo väzení v Japonsku zdokumentovali vážne porušovanie práv žien

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

V správe sa uvádza, že väzenkyne sú niekedy počas pôrodu a bezprostredne po pôrode spútané. Vyplýva to z rozhovorov s takmer 60 ženami, ktoré boli v minulosti väznené.

Tokio 14. novembra (TASR) - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vo svojej najnovšej správe poukázala na porušovanie práv žien uväznených v Japonsku. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AFP.

"Mnoho žien uväznených v Japonsku trpí vážnym porušovaním ľudských práv a zlým zaobchádzaním," uviedla HRW.

V správe sa uvádza, že väzenkyne sú niekedy počas pôrodu a bezprostredne po pôrode spútané. Vyplýva to z rozhovorov s takmer 60 ženami, ktoré boli v minulosti väznené.

Japonské ministerstvo spravodlivosti niektoré tvrdenia vo vyhlásení poprelo a uviedlo, že obmedzovacie prostriedky sa "nepoužívajú, keď ženy dojčia, držia a kúpu dieťa alebo vymieňajú plienky". Rezort tiež tvrdí, že "väzenkyniam sa poskytuje primerané zdravotné ošetrenie".

Čerstvým mamičkám podľa HRW tiež často odoberajú bábätká krátko po pôrode. "Odobratie (dieťaťa od matky) po pôrode môže byť traumatizujúce a poškodiť zdravie matky aj dieťaťa a môže narušiť dojčenie a vytváranie vzťahu rodič-dieťa," uviedla mimovládna organizácia.

Od roku 2021 bolo v Japonsku za mrežami takmer 4000 žien, väčšinou pre krádeže a trestné činy súvisiace s drogami. Podľa údajov ministerstva spravodlivosti v rokoch 2011 až 2017 mali vo väzení prístup k svojim deťom len tri zo 184 žien, ktoré porodili vo väzení.