Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

HRW žiada Libanon, aby prepustil väzneného Kaddáfího syna Hannibala

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Hannibala Kaddáfího, známeho svojím finančne nákladným životným štýlom, Libanon zadržal v roku 2015 a následne obvinil z ukrývania informácií o zmiznutí libanonského šiitského imáma Músu Sadra.

Bejrút 16. januára (TASR) - Organizácia Human Rights Watch (HRW) v utorok vyzvala Libanon, aby prepustil syna bývalého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího. HRW argumentuje, že Hannibal Kaddáfí je osem rokov zadržiavaný na základe "falošných obvinení".

Ako informovala agentúra AFP, Hannibala Kaddáfího, známeho svojím finančne nákladným životným štýlom, Libanon zadržal v roku 2015 a následne obvinil z ukrývania informácií o zmiznutí libanonského šiitského imáma Músu Sadra v roku 1978.

HRW však vo svojej žiadosti argumentuje tým, že v čase, keď duchovný zmizol, mal Hannibal Kaddáfí len dva roky. Libanon ho tak "zjavne svojvoľne zadržal na základe falošných obvinení", upozorňuje HRW s tým, že osem rokov strávených vo vyšetrovacej väzbe "je výsmechom... libanonského súdneho systému".

Músá Sadr - zakladateľ hnutia Amal, ktoré je teraz v Libanone hlavným spojencom militantnej skupiny Hizballáh - zmizol počas oficiálnej návštevy Líbye spolu so svojím poradcom a jedným novinárom.

Bejrút obvinil zo zodpovednosti za ich zmiznutie vtedajšieho líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího - zvrhnutého a zabitého v povstaní v roku 2011.

Od Sadrovho zmiznutia sú vzťahy medzi oboma krajinami napäté.

AFP podotkla, že v júni 2023 ju istý súdny úradník v Libanone informoval, že konanie v prípade Hannibala Kaddáfího bolo zastavené, pretože čakali na informácie od líbyjských úradov.

V auguste toho roku Bejrút dostal list od líbyjských úradov požadujúcich Kaddáfího prepustenie, ale zdroj z libanonskej justície agentúre AFP povedal, že sa tak nestane skôr, ako Tripolis odhalí informácie o Sadrovom zmiznutí.

Ešte v ten istý mesiac šéf hnutia Amal Nabí Barrí obvinil Líbyu z "nespolupráce" s libanonským súdnictvom a zo "zatajovania" informácií o danom prípade.