Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Huawei prepustil Číňana zadržaného pre podozrenie zo špionáže

Príslušníci poľskej civilnej kontrarozviedky (ABW) zadržali v utorok 8. januára 2019 jedného občana Poľska a jedného Číňana, ktorí sú podozriví zo špionáže. V prípade čínskeho občana ide o jedného z riaditeľov poľskej pobočky čínskeho telekomunikačného koncernu Huawei. Zadržaný Poliak je bývalý dôstojník ABW. Na snímke logo na budove poľskej pobočky čínskeho telekomunikačného koncernu Huawei vo Varšave 11. januára 2019. Foto: FOTO TASR/AP

O zadržaní čínskeho občana, ktorého identifikovali ako riaditeľa poľskej pobočky čínskeho telekomunikačného koncernu Huawei, informovali poľské médiá v piatok.

Peking/Varšava 12. januára (TASR) - Čínsky telekomunikačný koncern Huawei prepustil zamestnanca, ktorého v piatok zadržali v Poľsku pre podozrenie zo špionáže. V sobotu o tom informovali čínske noviny Global Times.

Pracovníka pôsobiaceho v Poľsku Wang Wej-ťinga, podľa vyhlásenia spoločnosti citovaného v novinách Global Times, "okamžite" prepustili, pretože "tento incident vyvolal škodlivé účinky na svetovú reputáciu Huaweiu". Spoločnosť dodala, že údajné činy jej zamestnanca "so spoločnosťou nijako nesúvisia", píše agentúra AFP.

O zadržaní čínskeho občana, ktorého identifikovali ako riaditeľa poľskej pobočky čínskeho telekomunikačného koncernu Huawei, informovali poľské médiá v piatok. Okrem neho zatkla poľská civilná kontrarozviedka (ABW) aj jedného zo svojich bývalých príslušníkov, ktorý v súčasnosti pracoval pre telekomunikačnú spoločnosť Orange.

Čínsky telekomunikačný koncern Huawei, ktorý je jedným z najväčších výrobcov telekomunikačných zariadení na svete, v súčasnosti Západ kritizuje za jeho vzťah s čínskou vládou. Spojené štáty ako prvé vzniesli podozrenie, že jeho produkty môže vláda v Pekingu využívať na špionáž, dodala agentúra Reuters.