Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Hudobná scéna potrebuje po terore z Paríža finančnú injekciu

Foto: TASR/AP

Podniky, ktoré po útokoch pocítili pokles na svojich tržbách, môžu získať predĺženie daňových a úverových splátok.

Paríž 25. novembra (TASR) - Predaj vstupeniek na koncertné podujatia v Paríži klesol iba počas víkendu po teroristických útokoch z 13. novembra o 50 percent. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka však pokles činil až 80 percent.

Odborová organizácia Prodiss, ktorá združuje majiteľov okolo 340 koncertných siení, ale aj organizátorov a agentúry ponúkajúce hudobné podujatia, potvrdila dnes v tejto súvislosti pre agentúru DPA, že hudobná scéna potrebuje pomoc.

Francúzska ministerka kultúry Fleur Pellerinová už skôr avizovala zriadenie fondu solidarity vo výške štyroch miliónov eur, čo Prodiss na jednej strane privítal, na strane druhej považuje za finančne nedostatočné opatrenie. Podľa názoru jeho predstaviteľov je strednodobo potrebná pomoc vo výške 50 miliónov eur. Tieto finančné prostriedky by mali prispieť aj k posilneniu bezpečnostných opatrení v dejiskách koncertov a ich okolí.

Väčšina obetí novembrových parížskych teroristických útokov prišla o život v koncertnej sieni Bataclan počas koncertu americkej rockovej formácie Eagles of Death Metal.

Francúzska vláda pomôže kultúrnym zariadeniam postihnutým útokmi v Paríži

Francúzska vláda poskytne ekonomickú pomoc reštauráciám, obchodom a kultúrnym pamiatkám, ktoré utrpeli finančné straty po nedávnych teroristických útokoch v Paríži.

Napísala to dnes agentúra AP a dodala, že podľa niektorých správ útoky z 13. novembra dosiaľ spôsobili Francúzsku hospodárske straty vo výške dve miliardy eur.

Podniky, ktoré po útokoch pocítili pokles na svojich tržbách, môžu získať predĺženie daňových a úverových splátok, oznámila francúzska vláda po dnešnom zasadnutí kabinetu.

Vláda ďalej zriadi zvláštny fond na podporu divadiel. Znepokojuje ju tiež budúcnosť reštaurácií, malých obchodov, obchodných domov, hotelov a ďalších miest vyhľadávaných turistami.

Hovorca francúzskej vlády Stéphane Le Foll pre agentúru AP dnes uviedol, že nemôže potvrdiť informáciu zverejnenú tamojšou rozhlasovou stanicou RTL, podľa ktorej tamojšie ministerstvo financií odhaduje straty spôsobené útokmi na dve miliardy eur. Doplnil však, že to "môže" byť tak.

Francúzsko patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické destinácie sveta. Viacero múzeí a kultúrnych zariadení uzavrelo svoje priestory pre verejnosť v dôsledku bezpečnostných obáv po teroristických útokoch, pri ktorých zomrelo 13. novembra v Paríži 130 ľudí.