Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Hudobník tvrdí, že sa v Lipsku stal obeťou antisemitského incidentu

Na snímke spevák nemecko-izraelského pôvodu Abi Ofarim. Foto: TASR/AP

Keď sa po 15 minútach opýtal, čo sa deje, započul, ako mu jeden zo zamestnancov odkázal, aby si dal dole svoju retiazku, čo potom údajne zopakoval aj pracovník na recepcii.

Lipsko 6. októbra (TASR) - Nemecký rockový hudobník Gil Ofarim sa podľa vlastných slov stal v utorok obeťou antisemitského incidentu v hoteli v meste Lipsko na východe krajiny. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na video zverejnené na Ofarimovom účte na Instagrame.

Spevák a gitarista vo videu uviedol, že zamestnanec hotela Westin v saskom meste Lipsko ho na recepcii pri príchode vyzval, aby si zložil retiazku s Dávidovou hviezdou.

Pre technické problémy sa na recepcii vytvoril dlhý rad, pričom zamestnanci umelca podľa jeho slov zámerne ignorovali a predbiehali ho iní hostia.

Keď sa po 15 minútach opýtal, čo sa deje, započul, ako mu jeden zo zamestnancov odkázal, aby si dal dole svoju retiazku, čo potom údajne zopakoval aj pracovník na recepcii.

Hovorca lipskej polície Olaf Hoppe povedal, že toto vyjadrenie je "jednoznačne antisemitské". Dodal, že video posunú prokuratúre, ktorá rozhodne o tom, či došlo k spáchaniu trestného činu.

Hovorca hotela v reakcii poznamenal, že tieto znepokojivé obvinenia berú veľmi vážne a pokúsili sa kontaktovať i samotného Ofarima, aby zistili ďalšie detaily. Cieľom je podľa neho rešpektovať všetkých hostí a zamestnancov hotela nezávisle od ich náboženského presvedčenia.

Samotný Ofarim odmietol pre DPA tento incident komentovať, avšak jeho manažéri uviedli, že zvažuje podanie trestného oznámenia.

Predseda Ústrednej rady židov v Nemecku (ZdJ) Josef Schuster na Twitteri napísal, že dúfa, že hotel vyvodí z tohto incidentu personálne dôsledky.