Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Hugo Chávez je v stabilizovanom stave, možno však nestihne inauguráciu

Foto: TASR/AP

Venezuelský viceprezident Nicolas Maduro varoval podľa agentúry AP spoluobčanov, že Chávez čelí komplikovanému a ťažkému pooperačnému procesu.

Caracas 13. decembra (TASR) - Venezuelský prezident Hugo Chávez je v stabilizovanom stave po tom, ako sa podrobil na Kube chirurgickému zákroku na odstránenie zhubných rakovinových buniek. Informoval o tom v stredu venezuelský minister informácií Ernesto Villegas.

Nemenovaní vládni predstavitelia sa predtým podľa agentúry Reuters vyjadrili, že 58-ročný socialistický líder je po utorkovej operácii vo vážnom stave.

Minister Villegas pripustil, že Chávez sa možno zo zdravotných dôvodov nestihne vrátiť včas na svoju inauguráciu, ktorá je naplánovaná na 10. januára.

Villegas uviedol na sociálnej sieti Twitter, že ak sa prezident nevráti na inauguráciu pred jeho novým šesťročným funkčným obdobím, "náš ľud by mal byť pripravený to pochopiť". Venezuelčania by sa mali podľa Villegasa pozerať na možný odklad takým istým spôsobom, ako "keď máme chorého otca, v citlivej situácii po štyroch operáciách za rok a pol".

Venezuelský viceprezident Nicolas Maduro varoval podľa agentúry AP spoluobčanov, že Chávez čelí "komplikovanému a ťažkému" pooperačnému procesu.

K Chávezovmu zdravotnému stavu sa v stredu vyjadril aj ekvádorský prezident Rafael Correa, podľa ktorého je venezuelský prezident v poriadku, aj keď šesťhodinová operácia bola komplikovaná.

Potrebu najnovšieho zákroku oznámil Chávez len pred niekoľkými dňami po tom, ako zhubné rakovinové bunky odhalili nedávne lekárske vyšetrenia.

Chávez pred operáciou menoval za nástupcu svojho viceprezidenta, ak by bol nútený sa pre chorobu vzdať funkcie. Zároveň vyzval Venezuelčanov, aby v prípade predčasných volieb hlasovali za 50-ročného Madura.