Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Hugo Chávez opätovne zvíťazil vo venezuelských prezidentských voľbách

Foto: TASR/AP
Venezuelský prezident Hugo Chávez. Foto: TASR/AP

Hugo Chávez, ktorý sa podľa vlastných slov úspešne vyliečil z rakoviny, môže na základe zmeny ústavy z roku 2009 naďalej kandidovať bez obmedzenia počtu funkčných období.

Caracas 8. októbra (TASR) - Socialista Hugo Chávez znovu zvíťazil v prezidentských voľbách a zabezpečil si tak ďalšie funkčné obdobie do roku 2019. Vyplýva to z čiastkových výsledkov nedeľňajšieho hlasovania, ktoré v noci na dnes zverejnila volebná komisia.

Po sčítaní 90 percent hlasov viedol Chávez (58) s už nedostihnuteľným náskokom 54,42 percenta hlasov pred svojím 40-ročným protikandidátom, bývalým guvernérom Henriqueom Caprilesom, ktorý podľa oznámenia získal 44,97 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla približne 81 percent.

Chávez sa v krátkej správe na internetovej službe Twitter poďakoval "milovanému ľudu". Capriles, najvážnejší opozičný vyzývateľ populistického lídra od jeho nástupu k moci v roku 1999, následne Chávezovi zagratuloval.

Porážka Caprilesa bude veľkým úderom pre venezuelskú opozíciu, ktorá si v terajších voľbách - aj na základe niektorých priaznivých prieskumov - dávala veľké nádeje na možné víťazstvo, konštatovala agentúra DPA.

Chávez, ktorý sa podľa vlastných slov úspešne vyliečil z rakoviny, môže na základe zmeny ústavy z roku 2009 naďalej kandidovať bez obmedzenia počtu funkčných období.

Počas volebnej kampane viackrát povedal, že chce v úrade ostať najmenej do roku 2030, aby upevnil svoj socialistický model v krajine.

Chávez oslavuje výsledok "perfektného súboja

Staronový venezuelský prezident Hugo Chávez oslavuje výsledok nedeľných prezidentských volieb ako "perfektné víťazstvo", vďaka ktorému by jeho súvislé pôsobenie v prezidentskom úrade mohlo dosiahnuť 20 rokov.

Podľa predbežných výsledkov volieb v juhoamerickom štáte, ktoré v noci nadnes zverejnila volebná komisia, bude na čele Venezuely až do roku 2019 jej doterajší vodca - socialista Hugo Chávez (58). Po sčítaní 90 percent hlasov viedol s už nedostihnuteľným náskokom 54,42 percenta hlasov pred svojím 40-ročným protikandidátom, bývalým guvernérom Henriqueom Caprilesom.

"Bol to perfektný súboj v každom ohľade," povedal Chávez svojim stúpencom v dlhom víťaznom prejave. Verejne sa pred nimi zaviazal "byť zo dňa na deň lepším prezidentom", akým bol doteraz.

Prezident svojho súpera Caprilesa pochválil za to, že uznal porážku. Ustúpenie Caprilesa "pravde" je podľa Cháveza "veľmi dôležitým krokom v budovaní mieru vo Venezuele", uviedla agentúra DPA.

Chávez sa "milovanému ľudu" poďakoval aj v krátkej správe na sociálnej sieti Twitter. Jeho najvážnejší opozičný vyzývateľ od nástupu k moci v roku 1999, mu zagratuloval.

Slávnostná inaugurácia by sa mala konať 10. januára 2013.



Staronový venezuelský prezident do troch mesiacov zavíta do Moskvy

Staronový venezuelský prezident Hugo Chávez by mohol v najbližších troch mesiacoch pricestovať na oficiálnu návštevu Moskvy. Uviedol to dnes v ruskej metropole venezuelský veľvyslanec Hugo José García.

Podľa najnovších výsledkov Chávez po sčítaní 98 percent hlasov získal 55 percent hlasov, kým jeho 40-ročný protikandidát, bývalý guvernér Henrique Capriles 45 percent.

Cháveza charakterizuje nezvyčajný politický štýl a vyjadrovanie, pripomína AP. Vo svojich prejavoch veľmi často útočil na USA a ich zahraničnú politiku, budoval vzťahy s režimom iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda, líbyjského vodcu Muamara Kaddáfího i so svojím mentorom a učiteľom, kubánskym vodcom Fidelom Castrom. Práve na Kube podstúpil vlani onkologickú liečbu.