Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

HRW kritizuje koalíciu vedenú USA za používanie bieleho fosforu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Biely fosfor je možné použiť na vytvorenie clony a v noci na označenie a osvetlenie nepriateľského cieľa.

Bejrút 14. júna (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) dnes uviedla, že Spojenými štátmi vedená koalícia ohrozila civilistov v Iraku a Sýrii, keď počas bojov proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) použila muníciu s bielym fosforom.

Biely fosfor je možné použiť na vytvorenie clony a v noci na označenie a osvetlenie nepriateľského cieľa. Jeho nasadenie je však obmedzené medzinárodným právom. Ženevské zmluvy vylučujú jeho použitie v civilných oblastiach.

Steve Goose, riaditeľ sekcie zbraní v HRW, vo svojom dnešnom vyhlásení uviedol, že "bez ohľadu na to, ako bol biely fosfor použitý, predstavuje vysoké riziko v podobe dlhotrvajúcich následkov" v zaľudnených mestách ako sýrska Rakka či iracký Mósul.

HRW, odvolávajúc sa na vlastné zistenia a správy médií, informovala o viacerých prípadoch, keď bol biely fosfor použitý pri ostreľovaní Rakky a Mósulu. Organizácia nateraz nie je schopná zistiť, či sú obete na životoch alebo zranení. Podľa HRW je dôvod použitia bieleho fosforu spojencami nejasný, keďže Spojenými štátmi vedená koalícia jednotlivé incidenty počas svojich bojových operácií nekomentuje.