Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Human Rights Watch kritizuje Maďarsko

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Dôvodom je spôsob zadržiavania žiadateľov o azyl.

Budapešť 2. decembra (TASR) - Maďarsko v zmysle upravených právnych noriem cudzineckej agendy zadržiava žiadateľov o azyl a migrantov príliš dlho, pričom podmienky ich zadržiavania sú často neprijateľné, vyplýva z dnes zverejnenej správy medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW).

Podľa agentúry MTI organizácia v októbri preverovala situáciu v siedmich maďarských táboroch, kde boli zadržiavaní sčasti ilegálni migranti, sčasti utečenci, ktorých žiadosti o azyl boli odmietnuté, a ktorí čakali na vyhostenie, ale aj migranti čakajúci na rozhodnutie o ich žiadostiach o štatút utečenca.

HRW kritizovala životné podmienky zadržiavaných ľudí. "V Európe by mali byť zadržiavaní žiadatelia o azyl iba v zvlášť zdôvodnených prípadoch," zdôraznila pracovníčka kancelárie HRW pre východnú Európu a Balkán Lydia Gallová.

Pracovníci organizácie odhalili v Maďarsku aj taký prípad, keď bol migrant zadržiavaný až 45 dní. Mnohí sa sťažovali, že im maďarské orgány nedali žiadne vysvetlenie ich zadržania.

HRW evidovala množstvo sťažností od tehotných žien, detí, maloletých bez sprievodu rodiny i invalidných cudzincov na príliš dlhé zadržiavanie.

"Maďarsko nedodržiava svoje európske a medzinárodné záväzky týkajúce sa žiadateľov o azyl a migrantov," vyhlásila Gallová s tým, že podľa HRW by Brusel mal vyvinúť tlak na Budapešť v záujme toho, aby Maďarsko prestalo vykonávať kroky v cudzineckej agende, ktoré porušujú ľudské práva. Maďarsko by podľa nej malo prestať stíhať a zatvárať ľudí, ktorí prekračujú hranice, aby našli ochranu.

HRW vyzvala Maďarsko, aby bezodkladne prepustilo osoby patriace do zraniteľných skupín, medzi nimi rodiny s deťmi, maloletých bez sprievodu rodinných príslušníkov, invalidov a všetkých tých, ktorí z nejakého dôvodu v dohľadnom čase nemôžu opustiť územie krajiny, uvádza sa v správe.