Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Human Rights Watch potvrdila obvinenie o mučení gejov v Čečensku

Gay pride Foto: TASR/AP

Toto obvinenie priniesli minulý mesiac ako prvé ruské noviny Novaja Gazeta. V medzinárodnej komunite gejov vyvolalo vlny šoku a OSN vyzvala na jeho vyšetrenie.

Moskva 26. mája (TASR) - Organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) dnes potvrdila obvinenie, že orgány v juhoruskom Čečensku uniesli a mučili desiatky homosexuálnych mužov.

Toto obvinenie priniesli minulý mesiac ako prvé ruské noviny Novaja Gazeta. V medzinárodnej komunite gejov vyvolalo vlny šoku a OSN vyzvala na jeho vyšetrenie.

Od februára do apríla "polícia pozatýkala mužov, ktorých podozrievala z homosexuality, zadržiavala ich na utajených miestach celé dni ba dokonca týždne, mučila ich, ponižovala a nechala hladovať, čím ich prinútila odovzdať jej informácie o ďalších mužoch, ktorí by mohli byť homosexuáli", uviedla HRW.

"Policajti všetkých zadržaných brutálne zbili a opakovane ich mučili elektrickým prúdom," dodala HRW vo svojej správe, ktorá obsahuje závery jej vlastného vyšetrovania obvinení. Vychádzala pritom z rozhovorov s miestnymi obyvateľmi.

Prokremeľský vodca prevažne moslimského Čečenska Ramzan Kadyrov mávol nad obvineniami rukou. Jeho hovorca Alvi Karimov minulý mesiac podľa agentúry Interfax povedal, že "je nemožné zadržať a utlačovať to, čo jednoducho v republike neexistuje".

Rusko vyvolalo v roku 2013 medzinárodný spor schválením zákona namiereného proti verejnej podpore homosexuality. Táto legislatíva je taká vágna, že dokonca znemožňuje len spomenúť homosexualitu na verejnosti, dodala tlačová agentúra DPA.