Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Loď Aquarius žiada o možnosť bezpečne vylodiť 140 migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aquarius tvrdí, že počas svojej činnosti v Stredozemnom mori od roku 2016 pomohol 29.000 ľuďom v tiesni.

Paríž/Berlín 13. augusta (TASR) - Medzinárodné ľudskoprávne skupiny vyzvali v nedeľu vlády európskych krajín, aby oznámili humanitárnej lodi Aquarius s viac než 140 migrantmi na palube, kde môže zakotviť a bezpečne vylodiť pasažierov. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

Toto plavidlo, prevádzkované francúzsko-nemeckou humanitárnou organizáciou SOS Mediterranée a organizáciou Lekári bez hraníc (MSF), zachránilo v priebehu minulého týždňa vo vodách Stredozemného mora počas dvoch operácií 141 ľudí.

Loď sa v nedeľu vydala smerom na sever do Európy, keď ju líbyjská pobrežná stráž povolala späť, aby z paluby malého člna vyzdvihla ďalších desať migrantov. Počas priebehu tejto záchrannej operácie požiadali organizácie SOS Mediterranée a MSF o radu, kam majú zachránených migrantov odviezť, píše Reuters.

"Najdôležitejšie je, aby boli preživší bezodkladne prevezení na bezpečné miesto, kde môžu byť splnené ich základné potreby a kde môžu byť chránení pred zlým zaobchádzaním," povedal pátrací a záchranný koordinátor SOS Mediterranée Nick Romaniuk.

Aquarius tvrdí, že počas svojej činnosti v Stredozemnom mori od roku 2016 pomohol 29.000 ľuďom v tiesni - vrátane množstva afrických migrantov, ktorých až do leta tohto roka prevážala do Talianska.

Od júna, keď v Taliansku prevzala moc populistická vláda, však táto krajina uzavrela svoje prístavy pre plavidlá všetkých mimovládnych organizácií. Taliansko tieto organizácie zároveň obvinilo z podnecovania nelegálnej migrácie a z napomáhania pašerákom ľudí. Mimovládky tieto obvinenia odmietajú.

K pobrežiu Talianska prišlo od roku 2014 viac než 650.000 migrantov. Tieto počty však klesli za uplynulý rok, keď začal Rím povzbudzovať líbyjskú pobrežnú stráž, aby väčšinu záchranných akcií podnikala ona.