Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Humanitárne organizácie vyzývajú na lepšiu ochranu utečeniek v Európe

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Niektoré utečenky putujúce osamote sa uchyľujú k vydaju iba preto, aby si tak zabezpečili ochranu.

Berlín 20. januára (TASR) - Trojica humanitárnych organizácií vyzvala dnes európske krajiny, aby pomohli predchádzať sexuálnemu násiliu na ženách a dievčatách v utečeneckých táboroch. Informovala o tom agentúra AP.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), Populačný fond OSN (UNFPA) a Komisia pre utečenkyne (WRC) v dnes zverejnenej správe uvádzajú, že ženy sú na ceste do Európy najviac ohrozené sexuálnym násilím.

Organizácie obvinili jednotlivé vlády, podporné skupiny a EÚ z toho, že nedokážu zamedziť alebo dostatočne reagovať na takéto útoky. Ako príklad uviedli slabú izoláciu mužov od žien a rizikové umyvárne v táboroch.

Správa hovorí aj o tom, že niektoré utečenkyne putujúce osamote sa uchyľujú k vydaju iba preto, aby si tak zabezpečili ochranu. Do Európy prišlo vlani vyše milióna migrantov a mnohé krajiny už pristupujú k zodpovedajúcim opatreniam.

Predseda Európskej rady Donald Tusk varoval pred možným rozpadom schengenskej zóny v prípade, ak sa nepodarí súčasnú migračnú krízu zvládnuť do dvoch mesiacov. EÚ čelí najväčšej migračnej kríze od čias druhej svetovej vojny.