Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Hurikán Ida zoslabol na 3.kategóriu, New Orleans je bez elektriny

Na satelitnej snímke z 20. augusta 2021 tropická búrka Henri nad Atlantickým oceánom. Foto: TASR/AP

Hurikán Ida spôsobil aj takmer úplné zastavenie ťažby ropy a zemného plynu v oblasti Mexického zálivu.

New Orleans 30. augusta (TASR) – Hurikán Ida, ktorý zasiahol v nedeľu predpoludním miestneho času pobrežie amerického štátu Louisiana ako "extrémne nebezpečná" búrka 4. kategórie, bol preradený do 3. kategórie. Informovala o tom v noci na pondelok televízia Sky News s odvolaním sa na najnovšiu aktualizáciu Národného centra pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami vydanú o 02.00 h SELČ.

Podľa NHC sprevádza Idu vietor s priemernou rýchlosťou 195 km/h, ktorý môže spôsobiť veľké škody na rodinných domoch a polámať a vyvrátiť stromy, čím dôjde k zablokovaniu mnohých ciest.

Hurikán Ida sa presúva pomaly ďalej do vnútrozemia nad juhovýchodnú Louisianu, kam priniesol prívalové dažde, extrémny vietor a spôsobil záplavy, uviedlo NHC.

Firma Entergy, ktorá zabezpečuje distribúciu elektriny v Louisiane, informovala, že viac ako päť hodín od chvíle, keď sa hurikán dostal nad pevninu, sa bez prúdu ocitlo najmenej 620.000 odberateľov. Úplne bez elektriny sa z dôvodu závažnej poruchy ocitlo celé mesto New Orleans.

Guvernér Louisiany John Bel Edwards požiadal v tejto súvislosti Biely dom, aby vyhlásil jeho štát za oblasť postihnutú katastrofou, čo lepšie pomôže koordinovať potrebnú pomoc.

Hurikán Ida spôsobil aj takmer úplné zastavenie ťažby ropy a zemného plynu v oblasti Mexického zálivu.

Ida dorazila k pobrežiu Louisiany presne 16 rokov po tom, ako ho zasiahol hurikán Katrina, ktorý si vyžiadal 1836 mŕtvych a spôsobil materiálne škody vo výške 125 miliárd dolárov. Ida udrela iba 64 kilometrov od miesta, ktoré po prvý raz zasiahla Katrina.