Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Hurikán Otis si vyžiadal najmenej 27 obetí, štyri osoby sú nezvestné

Dopravná značka leží na aute po tom, čo hurikán Otis prešiel Acapulcom v Mexiku v stredu 25. októbra 2023. Hurikán Otis sa prehnal južným tichomorským pobrežím Mexika ako silná búrka kategórie 5, rozpútal masívne záplavy, spustošil cesty a zanechal veľké oblasti juhozápadného štátu Guerrero bez elektriny Foto: TASR/AP

Otis sa v noci na stredu blížil k mexickému pobrežiu ako hurikán piatej kategórie s rýchlosťou vetra až 270 kilometrov za hodinu.

Mexiko 26. októbra (TASR) - Najmenej 27 ľudí prišlo o život a štyria sú nezvestní po tom, ako hurikán Otis zasiahol v stredu pobrežie na západe mexického štátu Guerrero. TASR informácie prevzala z agentúr AP a EFE.

Otis sa v noci na stredu blížil k mexickému pobrežiu ako hurikán piatej kategórie s rýchlosťou vetra až 270 kilometrov za hodinu. Nad pevninou však zoslabol. Ide o jednu z najsilnejších tropických cyklón, ktoré túto oblasť zasiahli, píše EFE.

Úrad pre bezpečnosť a ochranu obyvateľstva oznámil, že úrady v štáte Guerrero i meste Acapulco hlásia 27 obetí a štyroch nezvestných. Úrady pripravujú plány pre prípad nepredvídanej situácie s cieľom určiť rozsah škôd a pomôcť zasiahnutým obyvateľom.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vyjadril ľútosť v spojitosti s 27 obeťami. Takisto uviedol, že hurikán v zasiahnutej oblasti spôsobil rozsiahle škody na infraštruktúre či poľnohospodárskej úrode. Za hlavnú prioritu označil obnovenie dodávok elektrickej energie v oblasti.

Acapulco sa nachádza v štáte Guerrero na juhozápade Mexika. Mesto má približne 780.000 obyvateľov a je vyhľadávanou turistickou destináciou.