Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Hurikán Sandy sa prehnal východom Kuby, Santiago však ušetril

Foto: TASR/AP

V niektorých častiach Kuby ešte dnes platila výstraha pred hurikánom, a tiež na väčšine územia Bahám. Varovanie pred tropickou búrkou vydali na Haiti a pre časti pobrežia Bahám a Floridy.

Havana/Miami 25. októbra (TASR) - Hurikán Sandy, ktorý dnes zasiahol východnú Kubu, sa už začal presúvať smerom na Bahamy.

Sandy pred príchodom na Kubu zosilnel na hurikán druhej kategórie. V ostrovnej krajine spôsobil v skorých ranných hodinách miestneho času výpadky elektriny, zanechal stovky vyvrátených stromov a poškodené domy. Vietor si udržiaval maximálnu rýchlosť 165 kilometrov za hodinu.

Pri prechode odľahlou východnou Kubou hurikán nestratil silu, ako tomu u búrok nad pevninou zvyčajne býva. Sandy zasiahol provincie Granma, Holguin a Las Tunas. Druhé najväčšie kubánske mesto Santiago však hurikán ušetril.

Na letoviskách v provincii Holguin museli úrady evakuovať približne 5000 turistov a 10.200 tamojších obyvateľov. Ďalších 3000 ľudí muselo pred príchodom hurikánu opustiť nízko položené oblasti v Las Tunas.

Kubánske štátne médiá informovali, že hurikán spôsobil škody na kávových plantážach a úrode paradajok v provincii Granma, ale nebolo to také zlé, ako sa očakávalo.

Na americkej vojenskej základni Guantánamo nezaznamenali žiadne obete alebo zranenia, avšak vietor polámal stromy a poškodil elektrické vedenia. Personál, ktorého prítomnosť nebola nevyhnutná, musel zostať v ubytovniach.

Bolo tiež zrušené dnešné pojednávanie vojenského tribunálu, na ktorom sa mal prerokúvať prípad väzňa, obžalovaného z útoku na loď amerického námorníctva USS Cole z roku 2000.

Hurikán si v Karibiku vyžiadal najmenej dva životy. Jednu obeť zaznamenali v stredu na Jamajke, kde uvoľnený balvan zdemoloval slumovú chatrč, v ktorej bol starší muž. Na Haiti sa utopila žena, ktorú odniesla rozvodnená rieka.

Bahamská meteorologická služba síce predpovedala postupné zoslabovanie búrkovej činnosti v najbližších 48 hodinách, avšak očakáva sa, že pri príchode na Bahamy bude mať Sandy ešte silu hurikánu.

V niektorých častiach Kuby ešte dnes platila výstraha pred hurikánom, a tiež na väčšine územia Bahám. Varovanie pred tropickou búrkou vydali na Haiti a pre časti pobrežia Bahám a Floridy, uviedlo americké Národné hurikánové centrum v Miami.