Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Húsíovia označili rezolúciu o útokoch v Červenom mori za politickú hru

Na snímke v stredu 10. januára 2024, z mosta HMS Diamond, sú odpálené rakety Sea Viper v Červenom mori. Foto: TASR/AP

V súvislosti so zhoršením bezpečnostnej situácie v oblasti viaceré veľké lodné spoločnosti pozastavili prepravu cez Červené more do Suezského prieplavu.

Saná 11. januára (TASR) - Popredný predstaviteľ jemenských húsíjských povstalcov Muhammad Alí al-Húsí vo štvrtok označil rezolúciu Bezpečnostnej rady (BR) OSN vyzývajúcu na okamžité zastavenie útokov húsíov na obchodné lode v Červenom mori za "politickú hru". Medzinárodné právo podľa neho porušujú Spojené štáty. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Šéf povstaleckého Najvyššieho revolučného výboru al-Húsí v príspevku na sociálnej sieti napísal, že "konanie jemenských ozbrojených síl spadá do rámca legitímnej obrany". Dodal, že každá akcia, ktorej čelia, bude mať reakciu.

"Vyzývame Bezpečnostnú radu OSN, aby okamžite oslobodila 2,3 milióna ľudí z izraelsko-amerického obliehania Pásma Gazy," uviedol.

BR OSN v stredu prijala rezolúciu, v ktorej odsúdila útoky jemenských húsíjských povstalcov na obchodné lode v Červenom mori a vyzvala na ich okamžité zastavenie.

Rezolúciu podporilo 11 krajín, hlasovania sa zdržali Rusko, Čína, Alžírsko a Mozambik. Bezpečnostná rada pred hlasovaním zamietla tri Ruskom navrhované pozmeňujúce a doplňujúce návrhy.

Jemenskí povstalci v uplynulých týždňoch podnikli opakované útoky na plavidlá v Červenom mori. Tvrdia, že tak konajú zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hamas. Situácia donútila Spojené štáty vytvoriť v decembri mnohonárodnú námornú misiu, ktorá má chrániť lodnú dopravu v Červenom mori.

V súvislosti so zhoršením bezpečnostnej situácie v oblasti viaceré veľké lodné spoločnosti pozastavili prepravu cez Červené more do Suezského prieplavu. Svoje nákladné lode dočasne presmerovali na trasy vedúce okolo južného cípu Afriky, ktoré trvajú dlhšie a sú s nimi spojené vyššie finančné náklady.