Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

I. Chán ostáva vo väzbe, tentoraz za zverejnenie tajných dokumentov

Policajná čata eskortuje auto so sudcom špeciálneho súdu, ktorý odchádza po vypočutí prípadu bývalého pakistanského premiéra Imrana Chána v okresnom väzení v Attocku, Pakistan, v stredu 30. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Najnovšie obvinenia sa týkajú dokumentov, ktoré Imran Chán predložil ako údajný dôkaz, že parlament mu vlani vyslovil nedôveru na popud Spojených štátov.

Islamabad 30. augusta (TASR) - Pakistanský súd v stredu rozhodol, že bývalý premiér Imran Chán bude väzobne stíhaný za zverejnenie tajných dokumentov. Vo väzbe ostane najmenej dva týždne. Rozhodnutie súdu prišlo iba deň po tom, čo iný súd pozastavil účinnosť nedávneho verdiktu, podľa ktorého si mal odpykať trojročný väzenský trest za korupciu. Z väzenia ho medzičasom ani neprepustili, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Chán je najpopulárnejším politikom v Pakistane. Tvrdí, že trestné stíhania vo viac než 200 prípadoch, ktoré proti nemu vedie prokuratúra, majú za cieľ zabrániť mu v kandidatúre v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.

Najnovšie obvinenia sa týkajú dokumentov, ktoré Chán predložil ako údajný dôkaz, že parlament mu vlani vyslovil nedôveru na popud Spojených štátov. Ešte pred hlasovaním o nedôvere sa Chán dostal do sporov s armádou, ktorá má v Pakistane silné postavenie.

Chánov advokát kritizoval súd za rozhodnutie o stíhaní za porušenie zákona, ktorý sa vo všeobecnosti vzťahuje na členov armády. Okrem toho je nespokojný s tým, že pojednávanie má prebehnúť za zatvorenými dverami.

V prípade väzobne stíhajú aj bývalého ministra zahraničných vecí a Chánovho spolustraníka Šáha Mahmúda Kurašího.

Začiatkom augusta bol v Pakistane rozpustený parlament, pričom predčasné voľby by sa mali konať v novembri. Očakáva sa však, že ich odložia. Úrady totiž vraj potrebujú nanovo stanoviť volebné obvody po tom, čo iba v júli po dlhom čase zverejnili údaje zo sčítania ľudu.