Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

I. Korčok: EÚ uznáva iba ženevský formát rokovaní o mieri v Sýrii

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok Foto: TASR/Martin Baumann

Korčok upozornil, že situácia na severe Sýrie, kde turecké sily od soboty útočia na Američanmi podporované kurdské milície, nebola súčasťou pracovnej agendy ministrov zahraničia členských krajín EÚ.

Brusel 22. januára (TASR) - Európska únia pozorne sleduje dianie na severe Sýrie, kde turecké jednotky zvádzajú tuhé boje s kurdskými vojakmi. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Korčok upozornil, že situácia na severe Sýrie, kde turecké sily od soboty (20. januára) útočia na Američanmi podporované kurdské milície, nebola súčasťou pracovnej agendy ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ. O dianí, ktoré zhoršuje napätie v už beztak komplikovanom sýrskom konflikte, však podľa jeho slov hovorili všetci, čo dokazuje, že ide naozaj o vážnu situáciu.

"Treba si uvedomiť príčinu, a tou je sedem rokov trvajúci zničujúci konflikt, ktorý neničí len Sýriu, ale ktorý má potenciál prerastať cez hranice a destabilizovať celý región," uviedol Korčok. Podľa jeho slov tento konflikt nemôže byť vyriešený vojenskými prostriedkami, ale diplomaciou a rokovaniami.

Na otázku TASR, ako vníma, že minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov v pondelok pozval predstaviteľov bojujúcich Kurdov, aby sa zúčastnili nadchádzajúcich rokovaní sýrskej opozície a predstaviteľov sýrskej vlády v Soči (30. januára), Korčok spresnil, že EÚ podporuje iba formát rokovaní v Ženeve.

"Treba sa vrátiť k rokovaciemu stolu, a ten je pre EÚ jasný. Je to proces pod vedením OSN, tzv. ženevský proces. Jedine politické riešenie môže priniesť stabilitu do Sýrie," upozornil.