Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

I. Pócza: Maďarsko odmieta motivovanie migrácie, a teda aj pakt OSN

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mnohí migranti neutekajú pred vojnou, chcú ísť do Európy za vidinou lepšieho života, dodal odborník inštitútu Centrum pre základné práva (AK) István Pócza.

Budapešť 29. novembra (TASR) - Maďarsko odmieta motivovanie migrácie - a teda odmieta aj globálny pakt OSN o migrácii, povedal vo štvrtok v relácii verejnoprávnej televíznej stanice M1 odborník inštitútu Centrum pre základné práva (AK) István Pócza.

"Tento balík (OSN) je dobrý pre krajiny, z ktorých migranti odchádzajú, avšak pre krajiny, ktoré ich prijímajú, už menej. Túto skutočnosť už rozpoznáva čoraz viac krajín, z nich mnohé už aj z procesu rokovania o pakte vystúpili," zdôraznil Pócza.

Stavanie migrácie do pozície základného ľudského práva spúšťa podľa jeho názoru nebezpečný proces. Mnohí migranti neutekajú pred vojnou, chcú ísť do Európy za vidinou lepšieho života, dodal.

"Tzv. humanitárne víza sú takisto akousi pozvánkou, ktorou by mohli migranti nekontrolovane prichádzať. V Nemecku už zmizli z dohľadu úradov desaťtisíce mladých migrantov," podčiarkol expert, ktorý tvrdí, že takáto situácia prospieva iba prevádzačom.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach