Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

I. ŠTEFANEC: Nová EK musí podporiť rast, zamestnanosť a jednotný trh

Foto: TASR

Slovenský europoslanec ďalej pripomenul, že Junckerova komisia musí pokročiť pri dobudovaní spoločného trhu, ktorý je s vyše 500 miliónmi ľudí najväčším na svete.

Štrasburg 22. októbra (TASR) - Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) k podobne ako jeho kolegovia z Európskej ľudovej strany (EĽS) v europarlamente bude hlasovať za novú Európsku komisiu (EK) na čele s Jeanom-Claudom Junckerom.

Nová exekutíva EÚ sa podľa jeho slov musí zamerať predovšetkým na ekonomický rast a tvorbu nových pracovných miest. Komisia rovnako ako aj Európsky parlament by pri každom prijímanom opatrení mali myslieť na to, čo je prioritné - a to je podpora rozvoja pracovných miest. V praxi to podľa neho znamená najmä znižovanie administratívy, podporu malého podnikania a investovanie do vedy, vzdelávania a inovatívnych technológií.

"Tento fakt musíme zdôrazňovať nielen pri tvorbe európskeho rozpočtu, ale pri každom opatrení, aby sme nenavyšovali administratívne zaťaženie, nezvyšovali byrokratickú reguláciu a uvoľnili ľuďom ruky, osobitne malým podnikateľom a živnostníkom, ktorí sú základom rozvoja zamestnanosti v celej únii," zdôraznil Štefanec.

Slovenský europoslanec ďalej pripomenul, že Junckerova komisia musí pokročiť pri dobudovaní spoločného trhu, ktorý je s vyše 500 miliónmi ľudí najväčším na svete. Treba dobudovať jednotný trh najmä v oblasti služieb, aby bolo lacnejšie a kvalitnejšie.

Dôležité je tiež to, že komisia plánuje dobudovať spoločný digitálny trh. To podľa Štefanca poskytne občanom viac možností využívať elektronické služby, internetový obchod a vôbec širšie využívanie prvkov elektronickej demokracie.

"To môže zvýšiť aj záujem o veci verejné a v neposlednom rade podporí rozvoj obchodnej výmeny a podnikania," uviedol v tejto súvislosti Štefanec.