Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dôchodkyňu, ktorá prišla o občianstvo SR, v Maďarsku opäť ocenili

Bývalá učiteľka Ilona Tamásová z Rimavskej Soboty, ktorá prišla o slovenské občianstvo, prijíma bozk na ruku od podpredsedu maďarskej vlády Zsolta Semjéna v Budapešti 19. augusta 2014. Foto: TASR/MTI

Ilona Tamásová, ktorá sa dožila 102 rokov, už prevzala v Maďarsku predtým dve vysoké ocenenia.

Budapešť 19. augusta (TASR) – Pri príležitosti blížiaceho sa štátneho sviatku maďarskej ústavy a kráľa sv. Štefana odovzdali dnes v Budapešti ocenenia Maďarom žijúcim v zahraničí a organizáciám Maďarov v zahraničí.

Medzi 11-timi ocenenými bola bývalá učiteľka Ilona Tamásová z Rimavskej Soboty, ktorá prišla o slovenské občianstvo, ale aj Maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku-Csemadok.

Podpredseda maďarskej vlády Zsolt Semjén v prejave zdôraznil, že maďarský národ je jednotným národom, ktorý je nedeliteľný. "Zachovať svoju celistvosť dokážeme iba v prípade, ak všetky súčasti národa budú chrániť svoje dedičstvo," dodal vicepremiér.

Štátny tajomník úradu vlády pre národnú politiku Arpád Potápi pripomenul, že ocenenia odovzdávajú každoročne od roku 2011. Oceňujú výnimočné osobnosti príslušníkov maďarskej menšiny a jej organizácie v zahraničí za zachovávanie svätoštefanského dedičstva, za činnosť v prospech spoločenstiev Maďarov žijúcich v zahraničí v oblastiach verejného života, vzdelávania, kultúry, cirkevného života, vedy, médií i hospodárskeho života.

Tamásová, ktorá sa dožila 102 rokov, už prevzala v Maďarsku predtým dve vysoké ocenenia. Medailou Rad maďarskej cti ju ocenili pred dvoma dokmi pri výročí revolúcie v roku 1956 a Cenu sv. Štefana dostala v marci tohto roka z rúk predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra.

Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) 23. októbra 2012 pri príležitosti štátneho sviatku výročia revolúcie v roku 1956 odovzdal v Budapešti v parlamente štátne vyznamenanie – medailu Rad maďarskej cti bývalej učiteľke Ilone Tamásovej
Foto: TASR/MTI


Napriek tomu, že Csemadok sa v roku 1989 transformoval na stranu, zachoval si svoju 50-tisícovú členskú základňu, ktorú dodnes dokáže účinne mobilizovať, zaznelo pri odovzdávaní ocenení.