Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Iba 19-ročná absolventka strednej školy je poslankyňou parlamentu

Proscovia Oromaitová Foto: TASR/AP

Proscovia Oromaitová pochádza i na ugandské pomery z chudobného regiónu, kde je len jediná stredná škola, ktorú absolvovala. Po nej chce ďalej študovať na niektorej z vysokých škôl.

Kampala 18. septembra (TASR) - Iba 19-ročná absolventka strednej školy Proscovia Oromaitová sa stala poslankyňou parlamentu v Ugande, keď získala poslanecký mandát v doplňujúcich voľbách po úmrtí svojho otca.

Víťazstvom vo svojom volebnom obvode, chudobnom okrese Usuk, kde žije približne 100.000 obyvateľov, mladá poslankyňa pomohla k upevneniu väčšinového postavenia vládnucej strany prezidenta Yoweriho Museveniho, uviedla agentúra AP.

Vládnuce Národné hnutie odporu (NRM) potrebovalo v doplňujúcich voľbách získať aspoň tento jeden mandát, keďže v tomto roku z ôsmich doplňujúcich volieb prehralo sedem, čo vyvolalo veľkú kritiku v radoch členskej základne.

Dlhoročný poslanec NRM a podpredseda strany Michael Mukula povedal, že volebné víťazstvo Oromaitovej vyvolalo v strane množstvo protichodných reakcií.

Oromaitová pochádza i na ugandské pomery z chudobného regiónu, kde je len jediná stredná škola, ktorú absolvovala. Po nej chce ďalej študovať na niektorej z vysokých škôl.

Ugandský prezident Yoweri Museveni vládne v stredoafrickej krajine tvrdou rukou od roku 1986. Doposiaľ neohlásil zámer kandidovať na funkciu prezidenta vo voľbách v roku 2016. Dlhoročný vodca čelí nielen vonkajšej opozícii, ale i hlasom vo vnútri strany, podľa ktorých by mohol uskutočniť prvé pokojné odovzdanie moci v dejinách Ugandy. Oponenti sa obávajú, že pripravuje odovzdanie moci pre svojho syna alebo manželku.