Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

ICC: Na Majdane nedošlo k zločinom proti ľudskosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na kyjevskom Námestí nezávislosti sa na prelome rokov 2013-14 odohrávali búrlivé protivládne demonštrácie, ktoré prerástli do stretov s políciou.

Haag/Kyjev 13. novembra (TASR) - Streľba na kyjevskom Námestí nezávislosti z roku 2014 nemôže byť klasifikovaná ako zločin proti ľudskosti, vyplýva z predbežných záverov Medzinárodného trestného súdu (ICC) v holandskom Haagu. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform.

Ukrajinské bezpečnostné sily v rokoch 2013-2015 často používali proti demonštrantom a novinárom na Námestí nezávislosti (Majdan) "neprimeranú a nevyberavú" silu, ale zločiny proti ľudskosti nespáchali, uviedla prokurátorka ICC Fatou Bensoudová.

"Aj keď tieto úvahy naznačujú, že údajné zločiny nepredstavujú zločiny proti ľudskosti, kancelária (ICC) konštatuje, že na Majdane došlo k vážnemu porušeniu ľudských práv," povedala Bensoudová.

Taktiež konštatovala, že hoci útoky boli namierené "proti civilnému obyvateľstvu", neexistuje dostatok dôkazov, že "boli rozsiahle alebo systematické".

Na Majdane sa na prelome rokov 2013-14 odohrávali búrlivé protivládne demonštrácie, ktoré prerástli do stretov s políciou. Protesty boli v počiatočnej fáze dôsledkom nečakaného rozhodnutia najvyšších predstaviteľov Ukrajiny prerušiť proces európskej integrácie; neskôr začali demonštranti požadovať odstúpenie prezidenta Viktora Janukovyča a jeho vlády.

Na Majdane a v jeho okolí zahynulo 18.-20. februára 2014 vyše sto ľudí, ktorí sa stali terčom paľby ostreľovačov útočiacich z neďalekých striech a okien.

Janukovyč následne utiekol do Ruska. Neskôr priznal, že ruský prezident Vladimir Putin mu "zachránil život, keď nariadil jednotkám osobitného určenia, aby ho v noci 23. februára 2014 prepravili do Ruska".