Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Moslimský extrémista pôjde za zničenie mauzóleí na 9 rokov za mreže

Islamský extrémista Ahmad Mahdí Fakí stojí pred Medzinárodným trestným súdom (ICC) v Haagu. Foto: TASR/SP

Bývalý učiteľ Mahdí sa k obvineniu priznal a vyjadril ľútosť nad tým, že bol súčasťou dozoru pri ničení deviatich mauzóleí a vchodu mešity, ktoré povstalci v júni a júli 2012 zdemolovali motykami.

Haag 27. septembra (TASR) - Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu uznal dnes moslimského radikála Ahmada Fakího Mahdího za vinného zo spáchania vojnového zločinu tým, že dohliadal na zničenie svetoznámych historických mauzóleí v malijskom púštnom meste Timbuktu. ICC ho zároveň odsúdil na deväť rokov väzenia. Informovala o tom agentúra AP.

Bývalý učiteľ Mahdí sa k obvineniu priznal a vyjadril ľútosť nad tým, že bol súčasťou dozoru pri ničení deviatich mauzóleí (monumentálnych hrobiek) a vchodu mešity, ktoré povstalci v júni a júli 2012 zdemolovali motykami.

Jeho súdny proces sa začal 22. augusta a bol pre ICC prelomový, pretože tento súd má od svojho založenia v roku 2002 problém priviesť podozrivých pred spravodlivosť. Ide o prvé odsúdenie za ničenie náboženských budov či historických pamiatok touto súdnou inštanciou - a zároveň prvý verdikt o vine proti moslimskému extrémistovi.

Mahdího odsúdila dopoludnia trojčlenná porota ICC v Haagu.

Povstalci napojení na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida obsadili slávne saharské mesto Timbuktu v roku 2012 a nútene začali uplatňovať prísnu podobu islamského práva šaría, čo umožnilo aj zničenie historických mauzóleí z nepálených tehál, ktoré pokladali za modloslužobnícke. Mahdí bol vodcom jednej z "brigád mravnosti", zriadených novými vládcami v Timbuktu.

Prokurátori ICC vyhlásili, že Mahdí bol členom islamskej extrémistickej skupiny Ansár ad-Dín napojenej na al-Kádiu. Skupina v roku 2012 vládla na severe Mali. Militantov odtiaľ vyhnali takmer po roku francúzske ozbrojené sily, ktoré zatkli Mahdího v roku 2014 v susednom Nigeri.