Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Trestný súd sa obrátil na OSN kvôli Líbyii za nevydanie Kaddáfího syna

Na snímke z videa syn zvrhnutého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího Sajf Islám Kaddáfí počas zajatia v Zintane 20. novembra 2011. Foto: TASR/AP

Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu sa rozhodol obrátiť na Bezpečnostnú radu OSN v súvislosti s Líbyou za to, že mu stále nevydala syna bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

Amsterdam 10. decembra (TASR) - Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu sa rozhodol obrátiť na Bezpečnostnú radu OSN v súvislosti s Líbyou za to, že mu stále nevydala syna bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Informovala o tom agentúra Reuters.

O vydanie Sajfa Isláma Kaddáfího žiadal ICC Líbyu opakovane. Kaddáfího syna zadržiavajú povstalci v meste Zintán na západe Líbye, ktorá nie je pod kontrolou medzinárodne uznanej vlády.

Bezpečnostná rada OSN by mohla uvaliť nové sankcie na líbyjskú vládu. Líbya má však v súčasnosti dve vlády a dva parlamenty, ktoré súperia o legitimitu. Aliancia Úsvit Líbye, zastrešujúca islamistické milície, obsadila v auguste metropolu Tripolis, vymenovala si svoj kabinet a donútila medzinárodne uznanú vládu premiéra Abdalláha Sáního uchýliť sa východ krajiny.

Sajf Islám Kaddáfí je obvinený z vojnových zločinov v rámci snahy potlačiť povstanie, ktoré v roku 2011 viedlo k pádu režimu a zabitiu jeho otca. Ľudskoprávne organizácie však v jeho prípade nevidia šancu na spravodlivý proces.