Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Medzinárodný trestný súd obáva vojnových zločinov v pásme Gazy

Palestínčania evakuujú staršiu ženu z obytnej budovy po izraelskom leteckom útoku v Gaza City, v pásme Gazy 12. mája 2021. Foto: TASR/AP

Začiatkom februára Medzinárodný trestný súd oznámil, že rozširuje svoju jurisdikciu na palestínske územia okupované Izraelom od šesťdňovej vojny z roku 1967.

Haag 12. mája (TASR) - Hlavná prokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC) Fatou Bensoudaová vyjadrila v stredu obavy ohľadom eskalácie násilia medzi Izraelom a Palestínčanmi. Podľa nej v tejto súvislosti mohlo dôjsť k páchaniu vojnových zločinov podľa Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

"S veľkými obavami sledujem eskaláciu násilia na západnom brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema, ako aj v pásme Gazy a jej okolí a možné páchanie trestných činov podľa Rímskeho štatútu," uviedla na Twitteri Bensoudaová.

Raketové útoky palestínskych radikálov z pásma Gazy na ciele v Izraeli a odveta Izraela za ne v podobe náletov pokračujú už piaty deň. Od pondelka bolo v pásme Gazy zabitých 35 Palestínčanov vrátane desiatich detí. O život prišlo päť Izraelčanov.

K tejto eskalácii došlo po tom, ako začiatkom mája v Jeruzaleme vypukli nepokoje v mešite al-Aksá a jej okolí - tieto zrážky medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami vyprovokovalo rozhodnutie izraelského súdu o vysťahovaní niekoľkých arabských rodín z ich domov na východojeruzalemskom predmestí Šajch Džarrá. Domy majú podľa súdu pripadnúť židovským osadníkom, pretože ich rodinám patrili aj pred rokom 1948.

Hlavná prokurátorka ICC 3. marca oznámila, že otvorila plnohodnotné vyšetrovanie situácie na Izraelom okupovaných palestínskych územiach. Židovský štát, ktorý na rozdiel od palestínskej samosprávy nie je členom ICC, však spolupracovať odmietol.

Toto vyšetrovanie sa zaoberá najmä izraelskými krokmi počas vojny v pásme Gazy v roku 2014, no zameria sa aj na úmrtia palestínskych demonštrantov od roku 2018. Po päťročnom predbežnom vyšetrovaní Bensoudaová uviedla, že existuje dostatočný dôvod domnievať sa, že zločiny spáchali obe strany - izraelské sily a orgány, ako aj Hamas a palestínske ozbrojené skupiny.

Začiatkom februára 2021 ICC oznámil, že rozširuje svoju jurisdikciu na palestínske územia okupované Izraelom od šesťdňovej vojny z roku 1967. Po oznámení ICC o rozšírení svojej jurisdikcie izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil tento tribunál za "politický orgán". Vážne obavy z rozhodnutia ICC vyjadrili aj Spojené štáty.