Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Súd v Haagu začal vyšetrovať možné vojnové zločiny v Palestíne

Palestínska Gaza, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzinárodný trestný súd v Haagu rozhodne, či predbežné zistenia odôvodňujú plné vyšetrovanie údajných zverstiev, ktoré by mohlo viesť k obvineniu palestínskych alebo izraelských predstaviteľov.

Amsterdam 16. januára (TASR) - Prokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu oznámila, že otvorila predbežné šetrenie prípadných vojnových zločinov spáchaných na palestínskych územiach. Fatou Bensoudaová dnes vo vyhlásení uviedla, že toto šetrenie povedie "celkom nezávisle a nestranne", informovala tlačová agentúra AP.

ICC následne rozhodne, či predbežné zistenia odôvodňujú plné vyšetrovanie údajných zverstiev, ktoré by mohlo viesť k obvineniu palestínskych alebo izraelských predstaviteľov. Predbežné šetrenie nie je vyšetrovanie, ale zvažuje informácie o možných zločinoch a záležitosti jurisdikcie, aby zistilo, či je odôvodnené plné vyšetrovanie.

Palestínčania začiatkom januára odovzdali dokumenty k tzv. Rímskemu štatútu, ktorý je nevyhnutným predpokladom pre začlenenie Palestíny do štruktúry ICC. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás ho podpísal po tom, ako Bezpečnostná rada OSN odmietla palestínsky návrh rezolúcie požadujúcej stiahnutie izraelských síl z okupovaných území.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun 7. januára potvrdil, že Palestína sa začlení do jurisdikcie Medzinárodného trestného súdu (ICC) 1. apríla. "Štatút vstúpi do platnosti pre štát Palestína 1. apríla 2015," uviedol Pan vo vyhlásení.

Tento krok umožní Palestínčanom stíhať Izrael za vojnové zločiny.

Izrael, podobne ako USA, nie je signatárom štatútu ICC.