Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

ICC začal súdiť za vojnové zločiny veliteľa ugandských povstalcov

Ilustračná snímka, proces pred Medzinárodným trestným súdom (ICC) v Haagu. Foto: TASR/AP

Približne 40-ročný obžalovaný D. Ongwen sa zodpovedá z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktorých sa údajne dopustil v rokoch 2002-2004 v 70 prípadoch vrátane vrážd, znásilnení a mučenia.

Haag 6. decembra (TASR) - Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu otvoril dnes proces s jedným z najvyšších veliteľov ugandskej povstaleckej skupiny Armáda božieho odporu (LRA), ktorého vlani zadržali na území Stredoafrickej republiky.

Približne 40-ročný obžalovaný Dominic Ongwen sa zodpovedá z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktorých sa údajne dopustil v rokoch 2002-2004 v 70 prípadoch vrátane vrážd, znásilnení a mučenia. Ide pritom o prvé konanie na pôde ICC, ktoré sa týka tejto militantnej skupiny, bojujúcej za nastolenie kresťanského teokratického režimu v Ugande.

Vzbúrenci z LRA terorizujú Ugandu a okolité krajiny už niekoľko desaťročí. Organizácia vedená medzinárodne hľadaným zločincom Josephom Konym sa stala neslávne známou zmrzačovaním civilného obyvateľstva, masakrami, zneužívaním detí ako vojakov či sexuálnym zotročovaním. Násilie v tejto časti Afriky si vyžiadalo desaťtisíce mŕtvych a ďalšie státisíce ľudí donútil opustiť svoje domovy.

Ongwen na úvodnom pojednávaní v Haagu všetky obvinenia odmietol a vyhlásil, že je sám obeťou LRA, aj keď pôsobil ako zástupca Konyho. Povstalci ho totiž uniesli, keď mal údajne iba 14 rokov, a donútili ho bojovať.

Žalobkyňa ICC Fatou Bensoudová dokumentovala krutosť bojovníkov zábermi kruto zavraždených a rozštvrtených ľudí vrátane malých detí. Obžalovaný sa však obhajoval tvrdením, že zodpovedným za činy LRA nie je on, ale Kony. "V mene Boha odmietam všetky body obžaloby," vyhlásil Ongwen.

Vodca ugandského krídla LRA sa po desiatich rokoch ukrývania vlani vzdal americkým vojakom, ktorí poskytujú podporu expedičnému zboru Africkej únie v Stredoafrickej republike. Vyzval vtedy na kapituláciu aj svojich bývalých spolubojovníkov. Hovoril pritom o amnestii, ktorú mu údajne prisľúbil ugandský prezident Yoweri Museveni, čo tamojšie úrady ihneď popreli.