Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Praljakovu smrť dajú nezávisle vyšetriť

Bosniansky Chorvát Slobodan Praljak, ktorý v stredu 29. novembra 2017 počas odvolacieho konania na Medzinárodnom trestnom tribunáli pre bývalú Juhosláviu (ICTY) po vypočutí potvrdzujúceho verdiktu zrejme vypil jed, zomrel v nemocnici v Haagu. Foto: TASR/AP

Slobodan Praljak zomrel v stredu po tom, čo sa v súdnej sieni v rámci odvolacieho konania so šiestimi bosnianskymi Chorvátmi napil z fľaštičky, ktorá zjavne obsahovala jed.

Záhreb 1. decembra (TASR) - Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v piatok oznámil, že čoskoro spustí vlastné nezávislé vyšetrovanie okolností úmrtia bosnianskeho Chorváta a bývalého generála Slobodana Praljaka odsúdeného za závažné vojnové zločiny. Informovala o tom agentúra AP.

Praljak (72) zomrel v stredu po tom, čo sa v súdnej sieni ICTY v rámci odvolacieho konania so šiestimi bosnianskymi Chorvátmi napil z fľaštičky, ktorá zjavne obsahovala jed. Sudca tesne pred tým vyniesol v jeho prípade potvrdzujúci verdikt, a síce 20-ročné väzenie za závažné vojnové zločiny, ktorých sa mal dopustiť počas vojny v Bosne v rokoch 1992-1995.

Praljakova smrť následne vyvolala množstvo otázok ohľadom toho, ako sa mu podarilo smrtiacu látku získať a prepašovať do súdnej siene. Vyšetrovania sa ujali holandské úrady, no ICTY v piatok uviedol, že okolnosti smrti dá aj sám paralelne vyšetriť.

Vyšetrovanie by sa malo začať už na budúci týždeň, pričom ukončené by chcel byť ešte do konca roka. Povedie ho Hassan Jallow, bývalý prokurátor Medzinárodného trestného tribunálu pre Rwandu (ICTR). Chorvátsky minister spravodlivosti Dražen Bošnjakovič medzičasom povedal, že jeho krajina sa bude v tomto prípade domáhať odpovede. Holandské úrady zároveň plánuje podľa jeho slov Chorvátsko požiadať o to, aby sa mohlo na vyšetrovaní taktiež podieľať.

"Veľa zostáva nevyjasneného vrátane toho, ako sa tam dostal jed, prečo bezpečnostné zložky nezareagovali načas a prečo lekárska pomoc dorazila tak neskoro,"
povedal Bošnjakovič vo štvrtok večer chorvátskej štátnej televízii. Dodal, že Chorvátsko si želá, aby sa "vyjasnili všetky fakty ohľadom tejto tragickej udalosti".