Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prípad Markale - kto môže za smrť civilistov na sarajevskom trhovisku

Prípad Markale je kontroverzný - oficiálne sa vina pripisuje srbským jednotkám. Objavili sa však teórie a expertízy, podľa ktorých sa udalosti mohli vyvíjať inak.

Haag 31. mája (TASR) - Jedným z prípadov zahrnutých do obžaloby proti bývalému bosnianskosrbskému prezidentovi Radovanovi Karadžičovi je útok na sarajevskom trhovisku Markale z 5. februára 1994. Zahynulo pri ňom 66 a zranenia utrpelo vyše 140 ľudí.

Prípad Markale je kontroverzný - oficiálne sa vina pripisuje srbským jednotkám, ktoré mali na trhovisko plné civilistov vystreliť mínometné granáty. Objavilo sa však niekoľko teórií i expertíz, podľa ktorých sa udalosti mohli vyvíjať inak.

Jednou z nich, konkrétne výpoveďou balistickej expertky Zorice Subotičovej v procese proti Karadžičovi, sa 18. mája zaoberal aj srbský server Vesti Online.

Subotičová pred tribunálom ako svedok Karadžičovej obhajoby vypovedala, že na trhovisku neexplodovali mínometné granáty, ale s najväčšou pravdepodobnosťou išlo o diaľkovo aktivované nálože. K tomuto záveru dospela po analýze všetkých zhromaždených dôkazov, ale i na základe názoru expertov haagskej prokuratúry, ktorá tvrdí, že oba spomínané granáty boli vypálené zo smeru pozícií bosnianskych Srbov, a z toho dôvodu sú aj súčasťou obžaloby proti Karadžičovi i generálovi Ratkovi Mladičovi, píšu Vesti.

"Je prakticky nemožné, aby stabilizátor granátu po explózii zostal úplne zakopaný do asfaltového povrchu, prikrytý zeminou, ako je vidieť na videozázname vyšetrovateľov. To je technicky úplne nevysvetliteľné a fyzicky nemožné," uviedla svedkyňa v súvislosti s útokom z 5. februára 1994.

"Tiež je nemožné, aby si jeden 120-milimetrový granát vyžiadal také množstvo obetí," podotkla a dodala, že aj iní znalci potvrdili stopy ešte jednej explózie na Markalách, tá sa však nikde nespomína.

Svedkyňa upozornila, že veľký otáznik sa objavuje aj v súvislosti s druhým výbuchom na sarajevskom trhovisku, ku ktorému došlo v auguste 1995. Explózia si vyžiadala 43 obetí a 75 zranených, pripomenuli Vesti. "Nie je možné, aby granát doletel na miesto pod uhlom, ktorý určilo vyšetrovanie sarajevskej polície a síl OSN, a aby radar jednotiek UNPROFOR nezaznamenal let projektilu," podotkla Subotičová.

"Prokuratúra tvrdí, že v ten istý deň v okolí Markale explodovalo päť granátov a posledný si vyžiadal civilné obete; tie explózie však museli počuť. Predpokladám, že by sa ľudia rozutekali, keby počuli okolo seba výbuchy," dodala.

V súdnej sieni haagskeho tribunálu i mimo nej je mnoho vojenských expertov i niekdajších predstaviteľov síl mierovej operácie OSN v Bosne (UNPROFOR), ktorí od začiatku tvrdili, že bol prípad Markale - nafingovaný, píšu Vesti. Medzi prvými, ktorý prišiel s touto tézou, bol vtedajší veliteľ obranných síl OSN v Bosne, britský generál Mike Rose. Ten ako svedok obžaloby v procese s Ratkom Mladičom vypovedal, že "nie je isté, z ktorej strany bol vypálený granát" na sarajevskú tržnicu v roku 1994.

"Prvé vyšetrovanie francúzskeho analytika preukázalo, že granát bol vystrelený z moslimskej strany; neskoršie vyšetrovania poukázali na chybu v prvotnom náleze a následne OSN prišla k záveru, že nie je možné potvrdiť, odkiaľ projektil prišiel," dodal Rose.

Neskôr bol v londýnskych novinách The Independent zverejnený článok s názvom "Moslimovia vraždia svoj vlastný národ", v ktorom veliteľ mierových síl OSN v Sarajeve Lewis MacKenzie opísal situáciu na trhovisku pred explóziou takto:

"Ulica bola zablokovaná práve pred samotným incidentom. Keď ľudí pustili a keď sa postavili do radu, objavili sa médiá, držali sa však stranou. Došlo k útoku a médiá boli okamžite na mieste činu." MacKenzie ešte v júni 1992 upozorňoval na pokus Moslimov uskutočniť zločiny, za ktoré budú obvinení Srbi, napísali Vesti.

Bývalý osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre bývalú Juhosláviu japonský diplomat Jasuši Akaši tvrdí, že kvôli výbuchu na Markalách sformoval komisiu expertov. Tá mala potvrdiť, ktorá zo znepriatelených strán vypálila mínometný granát - bolo to však ťažké určiť.

"V komisii bolo päť balistických expertov - dvaja z krajín naklonených Moslimom, dvaja z krajín naklonených Srbom, kým predseda komisie bol Kanaďan ako predstaviteľ neutrálnej krajiny. Záver, ktorý som ja prijal, je ten, že projektil mohol prísť z oboch strán - zo strany bosnianskych Srbov, ale i zo strany bosnianskej vlády," uviedol Akaši.

"Keby sa mi ich podarilo presvedčiť, aby nezabíjali vlastný národ kvôli CNN, možno by sme mali už dávno prímerie," povedal MacKenzie.

Najvýznamnejším dôkazom je podľa servera Vesti online utajená správa, ktorú okamžite po tejto udalosti doručili vtedajšiemu veliteľovi síl OSN, indickému generálovi Satishovi Nambiarovi. V nej sa uvádza, že explóziu s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobila "protipechotná mína".