Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

R. Mladič očakáva verdikt, stále však má mnohých obdivovateľov

Ratko Mladič. Foto: TASR/AP

Bývalý generál čelí obvineniu z najkrutejších vojnových zločinov občianskej vojny z rokov 1992-95, vrátane masakru, pri ktorom bolo v Srebrenici zavraždených 8000 Moslimov.

Božanoviči 20. novembra (TASR) - Bosnianskosrbský generál Ratko Mladič, obvinený Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) z genocídy, čaká na vynesenie rozsudku, doma na Balkáne ho však stále mnohí vnímajú ako hrdinu. Uviedla to v pondelok agentúra AP.

Haagsky tribunál má v stredu vyniesť rozsudok v Mladičovom procese. Bývalý generál čelí obvineniu z najkrutejších vojnových zločinov občianskej vojny z rokov 1992-95, vrátane masakru, pri ktorom bolo v Srebrenici zavraždených 8000 Moslimov a obliehania hlavného mesta Sarajeva.

Napriek tomu mnoho Srbov žijúcich v Bosne i Srbsku verí, že Mladič je nevinný. V Božanoviči, rodnej dedine bývalého veliteľa, po ňom pomenovali ulicu. Mnohí stále obdivujú fotky z jeho mladosti ale aj z generálskych čias.

Miestni dedinčania sú hrdí na to, že sú Mladičovi rodáci. Mnohí z nich majú jeho portréty zavesené na stenách a radi pri nich aj pózujú. Hovoria, že Mladič je skôr svätec ako zločinec.

V iných bosnianskosrbských mestách sa na uliciach predávajú tričká s generálom. Rovnako je tam možné nájsť obrovské nástenné maľby s jeho podobizňou. Mladič je tam pre mnohých symbolom vzdoru a národnej hrdosti. "Generál, ďakujeme za Srebrenicu!", píše sa na jednom nacionalisticky ladenom plagáte.

V bosnianskej metropole Sarajevo však varuje obrovský nápis: "Nezabudnite na Srebrenicu!"

Mladič - bývalý hlavný veliteľ ozbrojených síl bosnianskych Srbov počas občianskej vojny v Bosne v rokoch 1992-95 - bol tribunálom ICTY obvinený v 11 bodoch z vojnových zločinov a genocídy vrátane masakrov v Sarajeve a Srebrenici. Obvinený z nich bol ešte v roku 1996 spolu s ďalšími vodcami a veliteľmi bosnianskych Srbov.

Mladič sa však skrýval až do 26. mája 2011, keď ho zadržali. Súdny proces s ním prebiehal od mája 2012 do decembra 2016. Odvtedy čaká na vynesenie rozsudku.

Mladičov prípad je posledným otvoreným procesom v agende tohto tribunálu, ktorý doposiaľ usvedčil a odsúdil 83 podozrivých.