Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

V roku 2023 bolo vo svete zabitých 120 novinárov a pracovníkov médií

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na Blízkom východe bolo v dôsledku vojny v Pásme Gazy zabitých 75 palestínskych, štvorica izraelských a trojica libanonských novinárov. Traja pracovníci médií prišli o život v Sýrii.

Brusel 31. decembra (TASR) - V roku 2023 bolo vo svete zabitých 120 novinárov a pracovníkov médií vrátane 11 žien. Uviedla to v nedeľu Medzinárodná federácia novinárov (IFJ). Najviac ich prišlo o život v konflikte na Blízkom východe. TASR o tom informuje na základe tlačovej správy IFJ.

Na Blízkom východe bolo v dôsledku vojny v Pásme Gazy zabitých 75 palestínskych, štvorica izraelských a trojica libanonských novinárov. Traja pracovníci médií prišli o život v Sýrii.

V ázijsko-tichomorskej oblasti bolo zabitých 12 novinárov. Traja v Indii, po dvaja v Bangladéši, Afganistane, Pakistane a na Filipínach a jeden v Číne.

V oblasti Severnej a Južnej Ameriky hlási IFJ smrť desiatich novinárov, medzi ktorými boli traja Mexičania i traja žurnalisti z Guatemaly. V afrických krajinách IFJ zaznamenala deväť úmrtí.

V Európe prišli traja novinári o život v konflikte na Ukrajine a jeden pracovník médií zomrel v Albánsku, uzatvára IFJ. Táto organizácia vlády na celom svete žiada, aby urýchlene prijali medzinárodne záväznú konvenciu na zaistenie bezpečnosti a nezávislosti novinárov.

"Naše myšlienky dnes smerujú k rodinám novinárov a našich kolegov v redakciách po celom svete, ktoré smútia nad úmrtiami kolegov zabitých za to, že si len robili svoju prácu," uviedol generálny tajomník IFJ Anthony Bellanger. Pripomenul, že občania majú právo na informácie a vlády majú povinnosť zaistiť ochranu novinárov, aby mohli poskytovať nezávislé spravodajstvo.

"Údaje o úmrtiach z tohto roka názorne ukazujú, ako veľmi potrebujeme medzinárodne záväzný nástroj, ktorý krajiny prinúti prijať kľúčové mechanizmy na zaistenie ochrany a nezávislosti novinárov," dodal.

IFJ zoznam zabitých novinárov zverejnila už 8. decembra pri príležitosti svetového Dňa ľudských práv (10. decembra), keď uviedla 94 úmrtí. Nedávny nárast je však podľa nej spôsobený ďalšími úmrtiami vo vojne v Pásme Gazy a na ďalších miestach.